Wetenschapsprijs 2016 voor economie-onderzoekers
Een team onderzoekers van de Maastricht University School of Business and Economics (SBE) heeft de Wetenschapsprijs 2016 gewonnen van MOA, Center for Information Based Decision Making & Marketing Research. Het winnende artikel bespreekt in de context van pensioencommunicatie hoe marketeers rijkere inzichten kunnen krijgen en tot een betere segmentatie van de markt komen door databronnen te combineren. De UM-onderzoekers zijn Wiebke Eberhardt, Lisa Brüggen en Thomas Post. Ook Chantal Hoet van Aegon maakt deel uit van het team.
De MOA is een vereniging van bedrijven en instellingen die zich bezighouden met Market Research, Digital Analytics, Marketing Intelligence en Beleidsonderzoek. De winnaar van de Wetenschapsprijs wordt gekozen uit de auteurs van artikelen in het MOA Jaarboek, in dit geval publicaties uit 2016. In het artikel “Verschil moet er zijn: betere segmentatie door het combineren van databronnen” beschrijven de auteurs hun Retirement Belief Model dat identificeert welke factoren invloed hebben op de vraag of deelnemers informatie inwinnen over hun pensioen. De jury is enthousiast over hoe het viertal diverse databronnen heeft gecombineerd en prijst het gebruik van het geavanceerde Finite Mixture Segmentation Model in het artikel. Op deze wijze vinden de auteurs drie verschillende, voor de praktijk relevante segmenten, die verschillen in de variabelen die invloed hebben op de keuze om informatie over pensioenen in te winnen.
Meer informatie op de site van MOAwards
Lees ook
-
Universiteit Maastricht onderzoekt samen met de Rechtbank Amsterdam de justitiële samenwerking in strafzaken tussen lidstaten Europese Unie.
-
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft in het kader van de SGW open competitie een subsidie toegekend aan een onderzoeksvoorstel dat is geschreven door Prof. Dr Math Noortmann (Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility / ITEM) en Prof. Dr J.B.M. Koning (UM School of Business and Economics). Het project heeft een looptijd van twee jaar en beoogd de grensoverschrijdende samenwerking tussen politie, Openbaar Ministerie en gemeenten in de Euregio Maas-Rijn op een interdisciplinaire manier in kaart te brengen en te analyseren.
-
Het eerste landelijke SDG Barometer-onderzoek in Nederland naar de in 2015 vastgestelde Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) voor 2030 laat veel zien om optimistisch over te zijn. De SDG Barometer biedt belangrijke inzichten in de mate van acceptatie en implementatie van de SDG's door Nederlandse organisaties. Tegelijkertijd is het een oproep aan alle organisaties om de doelen te realiseren.