UM blijft binnen top 200 universiteiten wereldwijd

De QS World University Rankings past dit jaar de methodologie aan voor het beoordelen van de wetenschappelijke output van universiteiten. Mede daardoor daalt de Universiteit Maastricht nu van plaats 118 naar 169, nadat ze vorig jaar nog drie plaatsen steeg.

 De QS World University Rankings worden gebaseerd op vijf indicatoren: academische reputatie, reputatie als werkgever, student-medewerker-ratio, internationalisering en citaties per faculteit. Hoe vaker een publicatie geciteerd wordt door collega-wetenschappers, hoe meer gewicht het betreffende onderzoek in de schaal legt. Omdat in sectoren als Life Sciences de citatiescores in het algemeen veel hoger liggen dan bijvoorbeeld in de cultuurwetenschappen, hadden universiteiten met een sterk Life Sciences profiel daar in het verleden voordeel van. Dit jaar corrigeert QS dat verschil, wat de daling grotendeels verklaart.

Voorzitter Martin Paul van het College van Bestuur wijst op de context: “Dit laat weer zien hoe afhankelijk rankings zijn van de gekozen parameters. Voor ons zijn ze geen primair doel maar vooral nuttig om te leren op welke plekken wij de kwaliteit van onderzoek en onderwijs kunnen verbeteren. Onafhankelijk ervan is een plaats in de top 200 van 17.000 universiteiten in de hele wereld een mooie prestatie. Alle Nederlandse universiteiten behoren daarmee tot de top 2 % van de wereld”.

Lees ook

  • Een studenteninitiatief starten of onderhouden als internationale student is niet altijd gemakkelijk. Vooral als je de taal niet spreekt, kan het moeilijk zijn om door officiële documenten en systemen te navigeren. De Student Initiative Helpdesk ondersteunt studenten van de Universiteit Maastricht...

  • Toen ze vijf jaar geleden bij bezichtiging van het huis een AGA-cooker zag staan, was de keuze snel gemaakt. Voor de in Amerika en Engeland opgegroeide Alexx Allen-de Rijk is dit specifieke fornuis het summum van huiselijkheid. De ouders van haar beste vriendinnetje Pip hadden er een. “Wanneer we...

  • Een maaltijd met vlees zorgt voor een snellere spieraanmaak dan een vegan maaltijd met dezelfde hoeveelheid eiwitten. Dat blijkt uit het onderzoek van Philippe Pinckaers van onderzoeksinstituut NUTRIM van het Maastricht UMC+. Pinckaers vergeleek als eerste de spieraanmaak na het eten van een...