UM blijft binnen top 200 universiteiten wereldwijd

De QS World University Rankings past dit jaar de methodologie aan voor het beoordelen van de wetenschappelijke output van universiteiten. Mede daardoor daalt de Universiteit Maastricht nu van plaats 118 naar 169, nadat ze vorig jaar nog drie plaatsen steeg.

 De QS World University Rankings worden gebaseerd op vijf indicatoren: academische reputatie, reputatie als werkgever, student-medewerker-ratio, internationalisering en citaties per faculteit. Hoe vaker een publicatie geciteerd wordt door collega-wetenschappers, hoe meer gewicht het betreffende onderzoek in de schaal legt. Omdat in sectoren als Life Sciences de citatiescores in het algemeen veel hoger liggen dan bijvoorbeeld in de cultuurwetenschappen, hadden universiteiten met een sterk Life Sciences profiel daar in het verleden voordeel van. Dit jaar corrigeert QS dat verschil, wat de daling grotendeels verklaart.

Voorzitter Martin Paul van het College van Bestuur wijst op de context: “Dit laat weer zien hoe afhankelijk rankings zijn van de gekozen parameters. Voor ons zijn ze geen primair doel maar vooral nuttig om te leren op welke plekken wij de kwaliteit van onderzoek en onderwijs kunnen verbeteren. Onafhankelijk ervan is een plaats in de top 200 van 17.000 universiteiten in de hele wereld een mooie prestatie. Alle Nederlandse universiteiten behoren daarmee tot de top 2 % van de wereld”.

Lees ook

  • QueerCon Maastricht brengt op 1 en 2 juli een interdisciplinaire, intergenerationele en internationale groep wetenschappers samen om de kennis over LGBTQIA+ te bevorderen. Het is ook een artistieke, muzikale en sociale viering van de queer gemeenschap en cultuur in Limburg.

  • Kan urine worden gebruikt om niercelcarcinoom op te sporen? De huidige aanpak bij kleine niermassa's is in de meeste gevallen een preventieve gedeeltelijke of volledige verwijdering van de nier, zonder te weten of de massa goedaardig of kwaadaardig is. Moleculair epidemioloog Kim Smits werkt in het...

  • De Universiteit Maastricht draagt zorg voor veel markante gebouwen die we allemaal kennen. Bijvoorbeeld de Turnzaal van de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen. Lees meer over de oudste turnzaal van Nederland.