Twee nieuwe academische opleidingen in Venlo van start
Met Sustainable Bioscience en Crop Biotechnology and Engineering op weg naar een duurzame voedselproductie.
Twee opleidingen, één van de Universiteit Maastricht en één van de universiteiten in Maastricht en Nijmegen, mogen beginnen. Beide technisch-natuurwetenschappelijke opleidingen staan in het teken van een duurzame wereld en zijn onderdeel van de Faculty of Science and Engineering. De opleidingen starten vanaf academisch jaar 2026-2027 op Brightlands Campus Greenport Venlo.
Sustainable Bioscience
De bacheloropleiding Sustainable Bioscience van de Universiteit Maastricht gaat over het leren begrijpen en aanpakken van wereldproblemen, zoals de gevolgen van klimaatverandering op voedselzekerheid. Studenten leren hoe natuurlijke systemen werken en hoe je deze slim en duurzaam kunt inzetten.
Crop Biotechnology and Engineering
Bij de masteropleiding Crop Biotechnology and Engineering ligt de nadruk op het lokaal en milieuvriendelijk produceren van gezonde gewassen, die bruikbaar zijn als voedsel of grondstof voor de industrie. De opleiding focust daarbij op de teelt in kassen en is een samenwerking tussen de Universiteit Maastricht en de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Samenwerken
De samenwerking met Radboud Universiteit loopt al langer. In 2024 startten beide universiteiten een gezamenlijk onderzoeksprogramma, het Radboud-Maastricht Graduate Programme in Crop Biotechnology and Engineering. De twee universiteiten bekijken de voedselproductie vanuit zowel de plant als de technologie. Deze interdisciplinaire aanpak is precies wat de samenwerking zo sterk maakt, en kenmerkt eveneens het gezamenlijke masterprogramma.

Samen met Venlo
Ook de locatie van beide opleidingen op Brightlands Campus Greenport Venlo is weloverwogen. De nieuwe opleidingen sluiten naadloos aan op de activiteiten op deze campus, die alle schakels in de voedselketen op interdisciplinaire en unieke wijze bijeenbrengt. De campus ligt in het midden tussen de hoofdvestigingen van beide universiteiten en in het hart van een belangrijk land- en tuinbouwgebied in Europa. Op de campus heeft de Universiteit Maastricht al meerdere onderzoeksfaciliteiten, zoals een hypermoderne kas voor onderzoek naar teelttechnieken.
De nieuwe opleidingen sluiten aan bij de bredere ambities van Universiteit Maastricht in Venlo. Eind 2024 sloten Universiteit Maastricht en Gemeente Venlo daarvoor een samenwerkingsovereenkomst. Beide partijen investeren de komende 4 jaar elk 8 miljoen euro en hebben de intentie om 8 jaar lang als strategische partners op te trekken. De samenwerking is onder andere gericht op het versneld opbouwen van het aantal UM-studenten en -stafleden in Venlo.
Overigens is de UM al tien jaar actief in het centrum van Venlo met, naast twee masters, ook de bacheloropleiding University College Venlo.

Lees ook
-
UM-student Natasha Lawrie onderzoekt Borneose olifant: “Ik had maar één week om ze te vinden”
Natasha Lawrie, bachelorstudent van het Maastricht Science Programme, trok 4 maanden door het regenwoud van Sabah en deed daar verrassende ontdekkingen over het eetgedrag van de bedreigde Borneose olifant.
-
Brightlands Circular Space richt zich op integrale benadering van volledige plastic waardeketen
In Limburg is vandaag officieel de bouw gestart van Brightlands Circular Space, een demonstratiefaciliteit die de overgang naar circulaire plastics versnelt. Deze innovatieplek voor de plastics van de toekomst wordt op de Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen gevestigd.
-
MaaSec – De enige Nederlandse ACM Studentenafdeling verovert de vlag
In januari richtte een groep informaticastudenten van de Universiteit Maastricht MaaSec op, het enige actieve ACM-studentchapter in Nederland. In een paar maanden tijd maakten ze al flink naam, vooral in de wereld van Capture the Flag (CTF)-competities.