Gemeente Venlo en Universiteit Maastricht investeren extra in hoger onderwijs
Gemeente Venlo en de Universiteit Maastricht (UM) investeren de komende jaren extra in de groei van academisch onderzoek en onderwijs in de stad. De plannen zijn gericht op het vinden van toekomstbestendige oplossingen voor voeding en de productie daarvan, maar dan op een manier die gezond is voor mens, planeet én onze economie. Daarbij is een sleutelrol weggelegd voor technologische innovatie.
In de eerste fase van deze samenwerking investeren beide partijen elk 8 miljoen euro voor de komende 4 jaren. Gemeente Venlo en Universiteit Maastricht hebben bovendien de intentie uitgesproken om in totaal 8 jaar lang als strategische partners op te trekken.
Nieuwe ontwikkelingen
De extra activiteiten bouwen voort op al bestaande activiteiten van UM in Venlo. UM werkt aan het opzetten van een nieuwe bacheloropleiding – met als werktitel Sustainable Bioscience – en de nieuwe masteropleiding Crop Biotechnology and Engineering, waarin UM samen optrekt met de Nijmeegse Radboud Universiteit. De UM hoopt nog meer onderwijsprogramma’s in Venlo te ontwikkelen en spreekt de ambitie uit om daarmee op termijn te groeien naar een aanwezigheid van circa 1.200 studenten in deze stad.
Doorontwikkeling Brightlands Campus
De Universiteit Maastricht kiest specifiek voor Venlo vanwege diens rol als koploper op het gebied van innovaties van gezonde en duurzame voeding. De nieuwe onderwijs- en onderzoeksactiviteiten van UM landen voornamelijk op Brightlands Campus Greenport Venlo. “We laten ons excellente onderwijs en onderzoek bij voorkeur landen op plekken in Limburg waar dat logisch is. Voor technologie in duurzame voeding is dat Venlo. Investeren in innovatie betaalt zich aantoonbaar uit. Haagse plannen maken het voor universiteiten op dit moment razend moeilijk om daaraan bij te dragen, maar we zijn er ten diepste van overtuigd dat we juist zo kunnen bijdragen aan welvaart en welzijn in Limburg en elders. Met de gemeente versterken we de solide basis voor topinnovaties op de Brightlands Campus in Venlo” aldus UM-bestuursvoorzitter Rianne Letschert.
Meerwaarde voor de regio
Gemeente Venlo werkt aan de ambitie om de kennisinfrastructuur in de stad en regio te versterken. “We verwachten met deze verdergaande samenwerking nieuwe onderzoekers en studenten aan te trekken die straks wonen en leven in Venlo” geeft wethouder Erwin Boom aan. “En door de samenwerking van UM met regionale bedrijven, Gilde Opleidingen, HAS Green Academy en Fontys Hogescholen versterken we de innovatiekracht van de regio en het bedrijfsleven nog verder”.
Naast de economische betekenis is deze ontwikkeling ook van maatschappelijk belang voor Noord-Limburg als gezondste regio. De UM ontwikkelt door onderzoek nieuwe kennis die bijdraagt aan maatschappelijke opgaven op het gebied van duurzame productie van gezonde voeding.
Samenwerking is niet nieuw
De band tussen Venlo en UM is niet nieuw. In de binnenstad verzorgt University College Venlo al bacheloronderwijs en biedt de universiteit twee masteropleidingen aan. Verder is UM al aanwezig op Brightlands Campus Greenport Venlo met de onderzoeksinstituten Brightlands Future Farming Institute, het Brightlands Institute for Supply Chain Innovation en System Earth Sciences. UM investeerde op Brightlands Campus Greenport Venlo recent samen met de provincie Limburg, de regio Noord-Limburg en overige partners in faciliteiten zoals laboratoria en een high-tech onderzoekskas.
Op 8 oktober 2024 worden zowel de opening van deze onderzoekskas als de intensievere samenwerking tussen UM en Gemeente Venlo op feestelijke wijze gevierd op de Brightlands Campus.
Lees ook
-
Minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) heeft vrijdagmiddag 18 oktober een werkbezoek gebracht aan Maastricht. Daar is hij door de Limburgse mbo-, hbo- en wo- onderwijsinstellingen geïnformeerd over actuele onderwijsthema’s uit het Onderwijsmanifest. Ook ging de minister in gesprek met docenten en studenten. Aan de hand van praktijkvoorbeelden kreeg Bruins een goed beeld van hoe het onderwijs in Limburg de krachten bundelt en de kansen van de grensligging benut. Daarnaast uitten de Provincie Limburg en de onderwijsinstellingen samen hun zorgen over kabinetsplannen die juist onvoldoende rekening houden met die kansen voor de regio.
-
Op 15 oktober heeft onderwijsminister Bruins de Tweede Kamer geïnformeerd over zijn plannen om via de Wet Internationalisering in Balans het aantal internationale studenten in Nederland terug te brengen. De Universiteit Maastricht maakt zich ernstige zorgen daarover. De minister lijkt volledig voorbij te gaan aan de noodzaak tot passend beleid waar onderwijs, overheden en bedrijfsleven in Limburg afgelopen tijd voortdurend op hebben gewezen. Passende regels met oog voor regionale verschillen zijn namelijk harde noodzaak om in Limburg kaalslag in het onderwijs te voorkomen en om voldoende professionals op te leiden voor de krappe arbeidsmarkt in de regio en Nederland.
-
Het totale aantal studenten aan de Universiteit Maastricht zal dit jaar waarschijnlijk nog licht toenemen tot ruim 23.000. Vanwege een daling van het aantal nieuwe studenten – de instroom – met naar schatting 3%, vlakt die groei wel af. Ook de verhouding tussen Nederlandse en internationale studenten stabiliseert: onder de nieuwe lichting neemt het aandeel Nederlandse studenten iets toe. Nog steeds komt een groot deel van de studenten uit de ‘eigen’ Euregio, ruim 50% van de studenten is afkomstig uit het gebied binnen een straal van 100 kilometer van Maastricht.