Tijd van komen en gaan
In 2023 nam de Faculteit der Rechtsgeleerdheid afscheid van professor Bruno de Witte. Een persoon die bekend staat om zijn brede interesse in onderwerpen binnen het Europees recht, want, zo zei hij zelf in zijn afscheidsinterview, ‘het zou zonde zijn om me tot dat ene onderwerp te beperken’.
In zijn tijd aan de rechtenfaculteit, zag hij hoe de Universiteit Maastricht positieve veranderingen doormaakte: Maastricht werd ‘een internationale hub voor recht’. Daar droeg hij zelf ook aan bij door mee te helpen aan het opzetten van het studieprogramma voor Europees recht. Dat waren de eerste stappen richting de internationalisering van de universiteit, begin jaren 90.
Daarnaast zag hij ook Europa veranderen. Toen hij in 1989 begon met zijn baan aan de rechtenfaculteit, telde de Europese Unie 10 staten. Dat zijn er inmiddels een stuk meer, namelijk 27. Er wordt intensief samengewerkt door de lidstaten, maar men moet volgens professor De Witte altijd kritisch blijven en nog betere werkwijzen bedenken. Om bij te dragen aan de ontwikkeling hiervan, richtte hij samen met collega Ellen Vos het Maastricht Centre for European Law (MCEL).
Professor De Witte kan echter niet stilzitten. Zijn werk is nog niet klaar en daarom blijft hij zijn onderzoek en ideeën delen.
Lees hier het complete afscheidsinterview met Bruno de Witte.
Lees ook
-
ITEM in nieuwe fase: Samen voor grensoverschrijdende samenwerking en impact
ITEM blijft actief binnen de UM, met nieuwe fase vanaf 2025.
-
Oratie Jan Willem van Prooijen
Wat drijft mensen ertoe om radicale complottheorieën te omarmen, met soms verregaande gevolgen voor de samenleving? Tijdens zijn oratie op vrijdag 27 juni gaat prof. dr. Jan Willem van Prooijen (radicalisering, extremisme, en complotdenken) in op deze urgente vraag.
-
Maastricht Montesquieu Instituut (MMI) opgeheven per 1 september 2025
MMI wordt per 1 september 2025 opgeheven; onderzoek wordt elders voortgezet.