Tanspenning voor Hildegard Schneider
Hildegard Schneider, emeritus hoogleraar Internationaal en Europees recht, heeft tijdens haar afscheidscollege de prestigieuze Tanspenning ontvangen. Pamela Habibovic, rector van de Universiteit Maastricht, sprak namens het college van bestuur en de universiteit als geheel haar dank uit voor Schneiders aanzienlijke bijdrage, die onder meer bestond uit een zesjarige ambtstermijn als decaan van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, betrokkenheid bij de oprichting van multidisciplinaire onderzoekscentra als ITEM, CERIM, MACIMIDE en MACCH, alsmede de begeleiding van de 33 promovendi. Ook haar bijdragen, zowel formeel als informeel, aan de bevordering van vrouwelijke academici werden geprezen.
Hildegard Schneider heeft rechten, politieke wetenschappen en kunstgeschiedenis gestudeerd in Freiburg, Londen, Parijs en Münster. Zij was hoogleraar Europees recht aan de Universiteit Maastricht en de Universiteit Hasselt en bekleedde de Jean Monnet-leerstoel Europees migratierecht.
De afgelopen drie decennia heeft zij gewerkt op het gebied van European Internal Market Law en Europees migratierecht, waarbij zij zich vooral heeft beziggehouden met het vrije verkeer van personen (met name de mobiliteit van beroepsbeoefenaren en studenten), het begrip Europees burgerschap, en de erkenning van diploma's.
Lees het interview met Hildegard Schneider dat eerder verscheen in het UMagazine.
Lees ook
-
ITEM in nieuwe fase: Samen voor grensoverschrijdende samenwerking en impact
ITEM blijft actief binnen de UM, met nieuwe fase vanaf 2025.
-
Oratie Jan Willem van Prooijen
Wat drijft mensen ertoe om radicale complottheorieën te omarmen, met soms verregaande gevolgen voor de samenleving? Tijdens zijn oratie op vrijdag 27 juni gaat prof. dr. Jan Willem van Prooijen (radicalisering, extremisme, en complotdenken) in op deze urgente vraag.
-
Wie bepaalt wat online zichtbaar blijft? Valentina Golunova over vrijheid van meningsuiting en algoritmen
Hoe beïnvloedt het gebruik van algoritmen voor het detecteren van illegale of schadelijke content op online platforms de vrijheid van meningsuiting van EU-burgers? Deze brandende vraag hield Valentina Golunova bezig tijdens haar promotietraject. In 2024 verdedigde ze haar proefschrift met succes en...