Stem op kweekvleespionier Mark Post

"Prospect salutes the scientists, philosophers and writers reshaping our times", kopt het Britse current affairs magazine Prospect bij de aankondiging van de jaarlijkse intellectuele hitparade, waarin de redactie op zoek gaat naar de meest invloedrijke denkers van het moment.

Afgelopen week presenteerde het maandblad 50 namen waarop het publiek kan stemmen. Tussen bekende namen als die van Jacinda Ardern (minister-president van Nieuw-Zeeland), Sir David Attenborough, historicus William Dalrymple, Nobelprijswinnaar Esther Duflo, de Duitse filosoof Jürgen Habermas, de Britse schrijfster Hilary Mantel staat ook die van kweekvleespionier Mark Post, verbonden aan de School for Cardiovascular Diseases – CARIM.

Stemmen kan nog tot 1 augustus via deze link: https://www.prospectmagazine.co.uk/magazine/2020-thinker

"Mijn doel is om de hele veeteelt te vervangen door gekweekt vlees," zo wordt de Nederlandse farmacoloog Mark Post geciteerd. Een gewaagde ambitie, volgens het blad, maar interessant genoeg voor Sergey Brin mede-oprichter van Google om er flink in te investeren. Zo werd zeven jaar geleden een hamburger gemaakt van in-vitro vlees. Kosten: 325.000 dollar. Maar nu is het bedrijf van Post, Mosa Meat, zover dat het mogelijk al volgend jaar betaalbaar kweekvlees kan produceren voor het grote publiek.

Mosa Meat kan zich inmiddels wentelen in wereldwijde media-aandacht. Recente reportages zijn te zien en lezen op Russia Today, de Australische nationale radiozender ABC, de Amerikaanse populaire technologiewebsite TechCrunch, de internationale nieuwswebsite Yahoo en de Britse krant Daily Telegraph.

Recente artikelen op de UM website:

Lees ook

  • Drie onderzoekers van Universiteit Maastricht (UM) ontvangen een prestigieuze ERC Starting Grant van de European Research Council. Ze krijgen elk 1,5 miljoen euro. Hun financiering is onderdeel van het EU Horizon Europe-programma.

  • Mayke Oosterloo is bewegingsstoornissen neuroloog in het Maastricht UMC+ en onderzoeker bij instituut MHeNs van Maastricht University. Op de poli en in verschillende verpleeghuizen in Limburg begeleidt en behandelt ze patiënten (en hun naasten) met de ziekte van Huntington

  • Bloedprikken, een infuus aanleggen of in het oor kijken; zelfs ogenschijnlijk eenvoudige medische handelingen kunnen bij kinderen angst, pijn en stress veroorzaken. Volgens kinderarts-intensivist Piet Leroy zijn comfort en vertrouwen net zo belangrijk als de medische behandeling zelf. Hij onderzoekt...