Mensen die bekend zijn met kweekvlees willen er ook meer voor betalen

Als mensen goed geïnformeerd zijn over kweekvlees is een meerderheid bereid om bijna 40 procent meer te betalen dan voor gewoon vlees. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht (UM), waar professor Mark Post in 2013 de eerste kweekhamburger ter wereld maakte. Voor het eerst is nu een studie gedaan naar de consumentenacceptatie van in het laboratorium gekweekt vlees, waarbij deelnemers ook daadwerkelijk konden proeven van vlees dat als zodanig gelabeld was. De bevindingen van de Maastrichtse onderzoekers zijn vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PLOSONE.

Proeverij

Kweekvlees is een levensmiddelentechnologie in opkomst, die in de acceptatie door consumenten een van de belangrijkste uitdagingen kent. Om de aanjagers van consumentenacceptatie en de zintuiglijke perceptie van kweekvlees beter te begrijpen, organiseerden wetenschappers van de UM een proeverij voor 193 mensen uit Nederland. De deelnemers kregen een uitnodiging om ‘vlees’ te proeven, dus ze wisten tevoren niet dat ze ook kweekvlees zouden kunnen proeven. Netjes verdeeld in drie leeftijdsgroepen per geslacht kregen de deelnemers informatie over de kwaliteit en de smaak van kweekvlees voorgeschoteld, over de maatschappelijke voordelen of over de persoonlijke voordelen ervan. Vervolgens vulden de proefpersonen een vragenlijst in en proefden twee stukken hamburger, eentje gelabeld als ‘conventioneel’ en eentje met het label ‘gekweekt’. In werkelijkheid was er echter sprake van twee gewone hamburgers. Hoewel ze daar niet van op de hoogte waren, bleken toch alle 193 deelnemers bereid om de ‘gekweekte’ hamburger te proeven.

Ondanks het ontbreken van een objectief verschil, beoordeelden de deelnemers de smaak van de ‘gekweekte’ hamburger als beter dan die van de ‘gewone’. Sterker nog, 58 procent van de respondenten bleek een premie voor kweekvlees te willen betalen van gemiddeld 37 procent bovenop de prijs van gewoon vlees. De mate van geïnformeerd zijn bleek uiteindelijk de belangrijkste voorspeller van consumentenacceptatie.

Consumentenvertrouwen

Wereldwijd hebben jonge bedrijven zich gestort op de ontwikkeling van kweekvlees, van kip tot tonijn. Binnen afzienbare tijd zouden de eerste producten beschikbaar moeten zijn in duurdere restaurants. Maar naar verwachting liggen kweekvleesproducten voor 2030 ook al in de schappen van de supermarkt. Consumentenvertrouwen is daarbij een van de belangrijkste succesfactoren.

“Deze studie bevestigt dat kweekvlees acceptabel is voor consumenten als er voldoende informatie wordt gegeven en de voordelen duidelijk zijn. Dit heeft gedurende de afgelopen jaren ook geleid tot een toegenomen acceptatie”, aldus Mark Post. “De studie laat ook zien dat consumenten kweekvlees gewoon eten als ze het voorgeschoteld krijgen.”

UM-onderzoeker Nathalie Rolland voegt toe: 'Ik was verrast door de resultaten van het onderzoek en het acceptatieniveau van de deelnemers. Deze studie toont het belang aan van betrouwbare en toegankelijke informatie voor consumenten. Interessant is dat alle deelnemers bereid waren een stuk vlees te eten waarvan ze dachten dat het was gekweekt. Dat is een stap verder dan alleen zeggen dat je het wel wilt eten.”

Lees ook

  • Patiënten die vanwege een ernstige COVID-19-infectie in het ziekenhuis zijn opgenomen, vertonen naderhand geen aanwijzingen voor hersenschade door de ziekte. Dat blijkt uit een uitgebreide studie onder leiding van Universiteit Maastricht.

  • Sten van Beek

    Rillen van de kou?

    Door de Westerse leefstijl met een hoog vetgehalte in voeding in combinatie met weinig beweging, kampen steeds meer mensen in Nederland met overgewicht of zelfs obesitas. Dit zorgt voor een verhoogd risico op diabetes type II. Wat is hieraan te doen buiten een gezondere leefstijl? Het antwoord komt...

  • Overlevenden van dikke darmkanker hebben vaak jaren na de behandeling nog klachten naar aanleiding van de kanker of de behandeling zoals vermoeidheid en last van tintelingen aan vingers en voeten. Dit heeft veel impact op de ervaren kwaliteit van leven. Waar huidige adviezen omtrent leefstijl...