Wereldwijde belangstelling voor Maastrichts kweekvlees
Het door de Maastrichtse onderzoeker Mark Post ontwikkelde kweekvlees krijgt wereldwijd steeds meer aandacht. Zo was Mosa Meat, de startup van Post, onlangs een van de winnaars van de Academic Startup competition en kreeg daarmee een springplank richting Silicon Valley. Ook in het blad Forbes kreeg Mosa Meat een belangrijk podium dankzij support van oprichter en voormalig CEO van Microsoft Bill Gates.
Academic Startup Competition
De Academic Startup Competition is een initiatief van de Vereniging van Universiteiten (VSNU), de Netherlands Academy of Technology and Innovation (AcTI) en StartupDelta. In bijzijn van staatsecretaris van Economische Zaken en Klimaat, Mona Keijzer, is Mosa Meat recent uitgeroepen tot één van de tien winnaars. Met deze verkiezing zetten de organisatoren valorisatie en academische startups vanuit de universiteiten internationaal in de spotlight. De winnaars mogen hun startups pitchen op de Global Entrepreneurship Summit (GES) en krijgen van het Ministerie van EZK een reis naar Silicon Valley aangeboden.
Baanbrekende technologie
Bill Gates roemde het Maastrichtse kweekvlees in het blad Forbes onlangs als één van de tien nieuwe baanbrekende technologieën die de wereld gaan veranderen. Gates beschouwt de introductie van de “koe-vrije hamburger” als belangrijke factor voor het terugdringen van de CO2 uitstoot via de vleesindustrie en wijst op de enorme positieve impact hiervan op de klimaatverandering.
Duurzaam alternatief voor vlees
De verwachting is dat Mosa Meat over 2,5 jaar hamburgers kan produceren tegen een acceptabele prijs die het interessant maakt voor de exclusievere restaurants. De ambitie van professor Post is om in het jaar 2050 de wereldwijde vleesconsumptie nagenoeg geheel vervangen te hebben door kunstmatig vervaardigd vlees. Dat is goed voor het dierenwelzijn, het milieu en onze gezondheid.
Lees ook
-
Het is je vast niet ontgaan dat we te maken hebben met een verstoring van ons netwerk. Op dit moment is het beeld wisselend: soms ligt het netwerk er helemaal uit, soms gaat het goed of is het langzaam. De verstoring heeft een externe oorzaak en is gericht op de gedeelde SURF-servers van onderwijsinstellingen. De UM is dan ook niet de enige instelling die problemen ondervindt.
-
De Universiteit Maastricht (UM) gaat de Université de Burundi ondersteunen met de ontwikkeling van onderwijsprogramma's op het gebied van IT.
-
Obesitas is een van de grootste volksgezondheidsproblemen. Nieuwe geneesmiddelen zoals Ozempic bieden mogelijkheden, maar leiden ook tot morele en economische vragen en vooroordelen. Waarom is het naïef en niet-empirisch om te vinden dat mensen met obesitas gewoon wat moeten afvallen? Waarom is het misschien wel goedkoper voor zorgverzekeraars om Ozempic gewoon te vergoeden? Wij spraken met experts Anne Roefs, Gijs Goossens en Mickaël Hiligsmann over obesitas en het nieuwe wondermiddel.