
Samenwerken voor impact
The Centre for European Research in Maastricht en UM Campus Brussels werken vaak samen om impact te creëeren.
The Centre for European Research in Maastricht en UM Campus Brussels werken vaak samen om impact te creëeren.
Onderzoekers hebben een verband gevonden tussen de verwerking van vruchtensuiker in het lichaam en het ontstaan van diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Deze bevindingen ondersteunen maatregelen om de consumptie van vruchtensuiker te verminderen.
Onderzoek toont aan dat het mechanisch verwijderen van een stolsel bij een herseninfarct veel langer na het ontstaan van klachten zinvol is dan tot nu toe gedacht.
Hylke Dijkstra is per 1 april 2023 hoogleraar Internationale Veiligheid en Samenwerking aan de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen (FASoS) van de Universiteit Maastricht.
Elia Formisano, hoogleraar Neural Signal Analysis aan de faculteit Psychologie en Neurowetenschappen, heeft onlangs een artikel gepubliceerd in Nature Neuroscience, in samenwerking met Bruno Giordano van de Université Aix-Marseille, Frankrijk, en Michele Esposito, Giancarlo Valente. De titel van het artikel is Intermediate acoustic-to-semantic representations link behavioural and neural responses to natural sounds.
En als je een beetje op mij lijkt, klinkt die titel nogal intimiderend. Dus sprak ik met professor Formisano over zijn bevindingen.
ChatGPT is in staat om plausibele wetenschappelijke argumentatie te genereren. Dat betekent een serieuze uitdaging voor het hoger onderwijs. Walter Jansen van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie en Peter Vermeer, voorzitter van het comité van examencommissies, vertellen hoe we om moeten gaan met deze nieuwe tool en hoe we de kwaliteit van het onderwijs kunnen bewaken.
Professor Koen Schruers was set on studying schizophrenia after graduation – until he was asked to participate in PhD research on panic. He was fascinated. One in four people will suffer a panic attack at least once in their lives, and one in thirty will develop a panic disorder. The phenomenon can be studied with experiments: just the kind of research method that suits Koen. In his book Paniek en hoe het aan te pakken (Panic and how to tackle it) he offers some practical tips. One of the most important pieces of advice? Schruers: “Breathing into a paper bag does not work.”
Internationale studenten zijn continu onderwerp van discussie nu minister Dijkgraaf op het punt staat zijn plannen over de voertaal in opleidingen (Nederlands of Engels) en de instroom van buitenlandse studenten bekend te maken. Wat vinden ze er eigenlijk zelf van? Rector Pamela Habibović ging dinsdagavond op uitnodiging van studentenorganisatie Political Economy Society Maastricht (PES) met ze in gesprek.
Kort voor ons interview keerde Jordan Habets terug uit Llorett de Mar in Spanje. Niet om daar wild te feesten, zoals je normaal gesproken zou verwachten van een 21-jarige man, maar om er zwaar te trainen. Jordan is al jaren een veelbelovende wielrenner die naast zijn opleiding keihard werkt aan een carrière in de wielersport. Hij haalde probleemloos zijn bachelor Geneeskunde en doet nu de masteropleiding Human Movement Sciences. En ook dat gaat hem goed af naast alle trainingen en wedstrijden.
Wereldwijd zijn vrouwen in tbs-klinieken en andere vormen van forensische zorg in de minderheid. Slechts 10% van de Nederlandse patiënten opgenomen in de forensische zorg is vrouw, maar het aantal vrouwelijke patiënten neemt langzaamaan toe. Werken de bestaande behandelingen en meetinstrumenten, die zijn ontwikkeld voor mannelijke patiënten, wel net zo goed bij vrouwen? Nee, zo ontdekte prof. dr. Vivienne de Vogel. Bij vrouwelijke patiënten zijn de aard van het delict, de motieven én de behandelbehoeften anders. Wat betekent dat voor de forensische zorg?