Quick scan van Nederlandse Regeerakkoord: effecten voor grensregio’s

Effecten van bepaalde wet- of regelgeving, beleid of handhaving op specifieke grensregio’s wordt momenteel nauwelijks inzichtelijk gemaakt. Het ligt ook niet in de lijn der verwachting dat een vakdepartement op nationaal niveau over detaillistische kennis van alle grensregio’s beschikt.

‘Brussel’ ontbreekt het bijvoorbeeld eveneens aan gedetailleerde kennis per regio over de te verwachten (of al bestaande) positieve en negatieve grenseffecten van beleid en wetgeving. Maar het is ook niet realistisch om te verwachten dat de Europese Commissie in het kader van de eigen “impact assessment” gedetailleerde grenseffecten voor de hele EU – en zeer diverse grenssituaties – in kaart zou kunnen brengen. Het Comité van de Regio’s heeft dat vaker vastgesteld.

De ITEM quick scan maakt een eerste inschatting mogelijk in hoeverre een onderwerp een verdere beoordeling vergt wat mogelijke grenseffecten betreft. ITEM heeft de quick scan toegepast op beleidsvoornemens die in het Nederlandse Regeerakkoord van 2017 worden genoemd.

Download onderstaand ITEM's Quick scan van het Regeerakkoord 2017:

ITEM - Effecten voor grensregio's - Quick Scan Regeerakkoord 2017

 

Lees ook

  • ITEM Grenseffectenrapportage 2021 gepubliceerd

    Als gevolg van de Coronacrisis zijn ook veel grensarbeiders gedwongen in hun eigen land te werken. Hun is gevraagd de grens niet over te steken om naar hun kantoor in het buurland te komen. Op dit moment is dat alleen mogelijk omdat de Nederlandse, Belgische en Duitse regering speciale...