Professor Møllgaard, decaan van UM School of Business and Economics, geridderd in Denemarken

Peter Møllgaard, decaan van de School of Business and Economics van de Universiteit Maastricht, heeft deze week een hoge Deense onderscheiding gekregen vanwege zijn verdiensten voor de Deense samenleving. Hare Majesteit Koningin Margareth II ontving Møllgaard op audiëntie in het Christiansborg Paleis in Kopenhagen om hem de onderscheiding ‘Ridder af Dannebrog’ of ‘Ridder in de Orde van de Dannebrog (de naam van de Deense vlag)’ te verlenen.

Bijdragen aan de Deense samenleving
Op 1 april 2018 is Peter Møllgaard (Denemarken, 1964) benoemd als Decaan van de UM School of Business and Economics. Voordien was hij verbonden aan de Copenhagen Business School als Professor Industriële Organisatie en Decaan Onderzoek. Professor Møllgaard ontving de onderscheiding voor zijn bijdragen aan de universitaire sector (onderzoek, onderwijs, leiderschap), voor de ontwikkeling van concurrentiebeleid (wetgeving en invoering), en de integratie van duurzame energie in het elektriciteitssysteem (onderzoek, beleidsadvies, lidmaatschap van het bestuur van Energinet, de Deense transmissiesysteembeheerder voor elektriciteit en gas). Peter Møllgaard: “Ik ben heel blij met deze erkenning van langdurige wetenschappelijke en praktische inspanningen om de maatschappij op een aantal aspecten te verbeteren. Tijdens de audiëntie bij de Koningin heb ik gesproken over de toekomst van Europa en hoe het bijzondere project Maastricht: Working on Europe, een gemeenschappelijk initiatief van de Universiteit Maastricht, de Gemeente Maastricht en de Provincie Limburg, kan resulteren in betere interactie tussen beleidsmakers en Europese burgers.”

Ridder in de Orde van de Dannebrog
De Orde van de Dannebrog is een Deense ridderorde die in 1671 werd ingesteld door koning Christian V. Tot 1808 was het lidmaatschap van de orde beperkt tot vijftig leden uit de adelstand of van koninklijke huize. In 1951 werden de statuten van de Orde bij koninklijk besluit veranderd, zodat zowel mannen als vrouwen lid van de Orde konden worden. Tegenwoordig is de Orde van de Dannebrog een manier om trouwe dienaren van de modern Deense staat te eren en te belonen voor hun maatschappelijke of militaire verdiensten, voor een bijzondere bijdrage aan de kunsten, wetenschappen of bedrijfsleven, of voor hun inzet voor Deense belangen.

Lees ook

  • De ESG-rating, het keurmerk dat aangeeft dat bedrijven maatschappelijk verantwoord ondernemen, blijkt veelal een belofte die alleen op papier bestaat. Terwijl grote beleggers, zoals Nederlandse pensioenfondsen, er juist gebruik van maken om verantwoord te beleggen.

  • Tijdens de eerste schoolsluiting in het primair onderwijs in het schooljaar 2019/2020 ten gevolge van de COVID-19-crisis hebben leerlingen uit alle milieus vertraging in de leergroei opgelopen in vergelijking met de jaren ervoor. Bij sommige groepen leerlingen is die vertraging echter groter dan bij...

  • Hbo’ers met een migratieachtergrond hebben meer moeite om na hun afstuderen werk te vinden dan hbo’ers zonder die achtergrond. De selectieprocedures van werkgevers en discriminatie worden vaak genoemd als belangrijke oorzaken. Recent onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt...