Nieuws
-
De Universiteit Maastricht (UM) gaat de Université de Burundi ondersteunen met de ontwikkeling van onderwijsprogramma's op het gebied van IT.
-
Obesitas is een van de grootste volksgezondheidsproblemen. Nieuwe geneesmiddelen zoals Ozempic bieden mogelijkheden, maar leiden ook tot morele en economische vragen en vooroordelen. Waarom is het naïef en niet-empirisch om te vinden dat mensen met obesitas gewoon wat moeten afvallen? Waarom is het misschien wel goedkoper voor zorgverzekeraars om Ozempic gewoon te vergoeden? Wij spraken met experts Anne Roefs, Gijs Goossens en Mickaël Hiligsmann over obesitas en het nieuwe wondermiddel.
-
Het is je vast niet ontgaan dat we te maken hebben met een verstoring van ons netwerk. Op dit moment is het beeld wisselend: soms ligt het netwerk er helemaal uit, soms gaat het goed of is het langzaam. De verstoring heeft een externe oorzaak en is gericht op de gedeelde SURF-servers van onderwijsinstellingen. De UM is dan ook niet de enige instelling die problemen ondervindt.
-
De Universiteit Maastricht neemt nieuwe toetsingskaders in gebruik om de samenwerking met collega-instellingen en andere organisaties te kunnen beoordelen. De kaders zijn ontwikkeld om te voorkomen dat UM-onderwijs en -onderzoek via samenwerkingspartners bijdraagt aan de grootschalige mensenrechtenschendingen of de transitie naar een fossielvrije samenleving tegenwerkt. Voor een beoordeling op kennisveiligheid bestaat sinds 2023 al een toetsingskader.
-
Twijfels over vaccineren blijven een belangrijke uitdaging voor de wereldgezondheid. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt vaccinatie-aversie zelfs als een van de tien grootste bedreigingen. Maar wat is vaccinatie-aversie en welke invloed heeft het op onze samenleving? Hoe kunnen we ermee omgaan, met name in de zorgverlening? Promovendus Veja Widdershoven doet onderzoek naar deze vragen én doet een voorstel hoe we vaccinatie-aversie kunnen benaderen.
-
Welke rol spelen zenuwcellen bij darmkanker? In deze Science Story vertelt Veerle Melotte over haar onderzoek hiernaar.
-
Rechtbanken gebruiken steeds vaker digitale tools in strafzaken. Via een videoverbinding kunnen verdachten hun proces 'bijwonen'. Dit wakkerde de nieuwsgierigheid van Christina Peristeridou aan: hoe kan effectieve participatie worden bereikt in een virtuele setting?
-
Volgens haar basisschoolleraar zou ze walvissen gaan redden met Greenpeace. Als kind al kon alumna Susanne Schnabel niet tegen onrecht; werd een klasgenootje gepest, dan sprong zij tussenbeide. Die eigenschap, in combinatie met “goed kunnen kletsen”, maakte dat ze koos voor de advocatuur. Inmiddels werkt ze al twaalf jaar bij Tripels Advocaten in Maastricht. “Ik ga er niet prat op dat ik advocaat ben. Dit is gewoon mijn vak.”
-
In een jaar tijd wordt een digitale infrastructuur (digitale middelen en technische systemen om de taal op te slaan, te beheren en toegankelijk te maken) opgezet om een Limburgs Corpus te verzamelen, beheren en aan te vullen.
-
Dankzij een nieuw beslismodel van onderzoekers bij GROW binnen MUMC+ weten deze wensouders sneller of ze in aanmerking komen voor embryoselectie.