Nieuwe techniek om hartactiviteit in beeld te brengen

Elektrische hartactiviteit van een patiënt driedimensionaal in beeld brengen bij een kloppend hart, zonder dat hiervoor inwendige metingen nodig zijn. Dat is Matthijs Cluitmans, als arts-onderzoeker werkzaam bij het Hart + Vaat Centrum van het Maastricht UMC+, gelukt door middel van electrocardiographic imaging (ECGI). Eind september hoopt hij aan de Universiteit Maastricht te promoveren op zijn onderzoek op het raakvlak van cardiologie en high-tech-beeldvorming.

Hart- en vaatziekten behoren tot de belangrijkste doodsoorzaken wereldwijd. Het Maastricht UMC+ heeft een grote reputatie op het gebied van behandeling van en onderzoek naar hart- en vaatziekten, mede door de intensieve samenwerking met CARIM (Cardiovasculair Research Instituut Maastricht) en het Department of Data Science and Knowledge Engineering van de Universiteit Maastricht. Beeldvorming speelt een belangrijke rol bij de diagnostiek van hart- en vaatziekten. In dit kader is de toepassing van ECGI zeer relevant. Het is een aanvulling op het alom bekende elektrocardiogram (ECG), bij de meeste mensen bekend als ‘hartfilmpje’. ECGI kijkt als het ware onder de paraplu van het ECG en toont details van de elektrofysiologie van het onderzochte hart.

Toepassing
De techniek is al toegepast in de kliniek om de oorsprong van zogenoemde hartoverslagen te bepalen, zodat deze ritmestoornis beter behandeld kan worden. Cardiologen die voor het verhelpen van ritmestoornissen met een katheter via de lies tot in het hart gaan, kunnen veel gemakkelijker en nauwkeuriger hun doel vinden, en hoeven niet langer het hart af te zoeken om de locatie van de hartritmestoornissen te vinden. Ook heeft Cluitmans met ECGI een relatie gelegd tussen afwijkingen in de elektrische herstelfase van het hart en het risico op hartritmestoornissen en plotse hartstilstand. De komende jaren zullen de nieuwe inzichten die ECGI nu al heeft opgeleverd, in grote patiëntengroepen worden onderzocht.

Award
Cluitmans studeerde geneeskunde en toegepaste wiskunde en verenigt daarmee de kennis en kunde in zich om medisch-technologisch vernieuwend werk te doen. Voor de toepassing en verbetering van de ECGI-techniek zijn hij en zijn team onderscheiden met de Clinical Needs Translational Award (CTA), een onderscheiding die in het leven is geroepen door de European Society of Cardiology (ESC) en Computing in Cardiology (CinC). Deze prijs wordt op 29 augustus in Rome uitgereikt en is tevens een erkenning voor de samenwerking tussen onderzoeksgroepen van het Maastricht UMC+ en gerenommeerde Amerikaanse onderzoeksinstellingen in Boston. Cluitmans won eerder al de Rosanna Degani Award voor jonge onderzoekers van CinC.

Lees ook

  • Patiënten die vanwege een ernstige COVID-19-infectie in het ziekenhuis zijn opgenomen, vertonen naderhand geen aanwijzingen voor hersenschade door de ziekte. Dat blijkt uit een uitgebreide studie onder leiding van Universiteit Maastricht.

  • Sten van Beek

    Rillen van de kou?

    Door de Westerse leefstijl met een hoog vetgehalte in voeding in combinatie met weinig beweging, kampen steeds meer mensen in Nederland met overgewicht of zelfs obesitas. Dit zorgt voor een verhoogd risico op diabetes type II. Wat is hieraan te doen buiten een gezondere leefstijl? Het antwoord komt...

  • Overlevenden van dikke darmkanker hebben vaak jaren na de behandeling nog klachten naar aanleiding van de kanker of de behandeling zoals vermoeidheid en last van tintelingen aan vingers en voeten. Dit heeft veel impact op de ervaren kwaliteit van leven. Waar huidige adviezen omtrent leefstijl...