Maastricht officieel toegelaten tot LHCb-experiment op CERN

Universiteit Maastricht is officieel toegelaten tot het LHCb-experiment op CERN vanaf januari 2020. Tegelijkertijd installeerde de ‘Faculty of Science and Engineering’ een nieuwe leerstoel, prof. Marcel Merk, over ‘collider physics’ in de nieuw opgerichte onderzoeksgroep.​

De onderzoeksgroep gaat op zoek naar het bestaan van nieuwe, fundamentele kwantumdeeltjes, die onze onvoorstelbare waarnemingen in de kosmos, inclusief het verdwijnen van antimaterie in ons universum, direct na de oerknal zouden kunnen verklaren. Dit wordt gedaan met behulp van verval van zogenaamde ‘beauty-mesons’. Dat zijn instabiele deeltjes zijn die worden geproduceerd in ’s werelds krachtigste, de Large Hadron Collider op CERN in Genève.

Search for the existence of new, fundamental quantum particles

Onderzoeken van alle natuurkrachten in Maastricht

Verder worden nieuwe toepassingen van ‘Machine Learning’ en ‘High-Performance Computing’ in de gegevensverwerking van het LHCb-experiment onderzocht, samen met experts van ‘Data Science and Knowledge Engineering. "Ik kijk ernaar uit om alle prachtige dingen te zien waartoe deze samenwerking zal leiden", zegt dr. Jacco de Vries, de hoofdonderzoeker van de groep tegenover CERN. “Samen met de Einstein Telescoop, die zich richt op zwaartekrachtseffecten, hebben we nu een onderzoeksteam dat onderzoek doet naar alle andere fundamentele natuurkrachten - zwak, sterk en elektromagnetisch – hier…in Maastricht!”

Natuurkunde aan de Universiteit Maastricht

Deeltjesfysica onderzoek aan de Universiteit Maastricht begon ongeveer twee jaar geleden bij het Maastricht Science Programme, binnen de ‘Faculty of Science and Engineering’, in samenwerking met het Nationaal instituut voor subatomaire fysica: Nikhef.

Lees ook

• Het Koninklijk Instituut van Ingenieurs nomineerde Kim Ragaert en de studenten van SublimeStone voor de prijs van beste ingenieur en beste studententeam van 2024. Beiden horen bij de laatste 3 finalisten in hun categorie. Wil jij ook dat de beste ingenieurs winnen, stem dan nu op UM!

• Kim Ragaert, hoogleraar Circular Plastics aan de Universiteit Maastricht, hoort bij de drie finalisten van de Prins Friso Ingenieursprijs 2024. Hetzelfde geldt voor het Maastrichtse SublimeStone studententeam. Hierdoor maken ze grote kans op het binnenhalen van de titel ingenieur of studententeam...

• Adriana Iamnitchi’s carrière was als een gespreid bedje. Ze werkte als full professor bij het Department of Computer Science and Engineering van de University of South Florida. Toch zocht ze een andere uitdaging en kwam naar Maastricht, om zich hier te storten op onderzoek naar sociale media.