Maastricht officieel toegelaten tot LHCb-experiment op CERN
Universiteit Maastricht is officieel toegelaten tot het LHCb-experiment op CERN vanaf januari 2020. Tegelijkertijd installeerde de ‘Faculty of Science and Engineering’ een nieuwe leerstoel, prof. Marcel Merk, over ‘collider physics’ in de nieuw opgerichte onderzoeksgroep.
De onderzoeksgroep gaat op zoek naar het bestaan van nieuwe, fundamentele kwantumdeeltjes, die onze onvoorstelbare waarnemingen in de kosmos, inclusief het verdwijnen van antimaterie in ons universum, direct na de oerknal zouden kunnen verklaren. Dit wordt gedaan met behulp van verval van zogenaamde ‘beauty-mesons’. Dat zijn instabiele deeltjes zijn die worden geproduceerd in ’s werelds krachtigste, de Large Hadron Collider op CERN in Genève.

Onderzoeken van alle natuurkrachten in Maastricht
Verder worden nieuwe toepassingen van ‘Machine Learning’ en ‘High-Performance Computing’ in de gegevensverwerking van het LHCb-experiment onderzocht, samen met experts van ‘Data Science and Knowledge Engineering. "Ik kijk ernaar uit om alle prachtige dingen te zien waartoe deze samenwerking zal leiden", zegt dr. Jacco de Vries, de hoofdonderzoeker van de groep tegenover CERN. “Samen met de Einstein Telescoop, die zich richt op zwaartekrachtseffecten, hebben we nu een onderzoeksteam dat onderzoek doet naar alle andere fundamentele natuurkrachten - zwak, sterk en elektromagnetisch – hier…in Maastricht!”
Natuurkunde aan de Universiteit Maastricht
Deeltjesfysica onderzoek aan de Universiteit Maastricht begon ongeveer twee jaar geleden bij het Maastricht Science Programme, binnen de ‘Faculty of Science and Engineering’, in samenwerking met het Nationaal instituut voor subatomaire fysica: Nikhef.
Relevant links
Lees ook
-
-
Maastricht verwelkomt 2026 World Conference on Computational Intelligence
In 2026 komen drie grote congressen over computational intelligence samen in Maastricht. De IEEE World Conference on Computational Intelligence (IEEE WCCI) is ‘s werelds grootste technische event gericht op onder meer kunstmatige intelligentie.
-
Naar Pluto in één dag - Middelbare scholieren presenteren hun onderzoek bij UM
Wat als middelbare scholieren academsiche begeleiding krijgen bij hun profielwerkstuk? Leerlingen presenteerden hun indrukwekkende resultaten tijdens een posterfair bij UM. Benieuwd, lees het hele verhaal!