17 januari 2020

Maastricht officieel toegelaten tot LHCb-experiment op CERN

Universiteit Maastricht is officieel toegelaten tot het LHCb-experiment op CERN vanaf januari 2020. Tegelijkertijd installeerde de ‘Faculty of Science and Engineering’ een nieuwe leerstoel, prof. Marcel Merk, over ‘collider physics’ in de nieuw opgerichte onderzoeksgroep.​

Search for the existence of new, fundamental quantum particles
De onderzoeksgroep gaat op zoek naar het bestaan van nieuwe, fundamentele kwantumdeeltjes

Onderzoeken van alle natuurkrachten in Maastricht

Verder worden nieuwe toepassingen van ‘Machine Learning’ en ‘High-Performance Computing’ in de gegevensverwerking van het LHCb-experiment onderzocht, samen met experts van ‘Data Science and Knowledge Engineering. "Ik kijk ernaar uit om alle prachtige dingen te zien waartoe deze samenwerking zal leiden", zegt dr. Jacco de Vries, de hoofdonderzoeker van de groep tegenover CERN. “Samen met de Einstein Telescoop, die zich richt op zwaartekrachtseffecten, hebben we nu een onderzoeksteam dat onderzoek doet naar alle andere fundamentele natuurkrachten - zwak, sterk en elektromagnetisch – hier…in Maastricht!”

Natuurkunde aan de Universiteit Maastricht

Deeltjesfysica onderzoek aan de Universiteit Maastricht begon ongeveer twee jaar geleden bij het Maastricht Science Programme, binnen de ‘Faculty of Science and Engineering’, in samenwerking met het Nationaal instituut voor subatomaire fysica: Nikhef.