5 maart 2018

Delegatie UM en provincie Limburg bezoekt CERN.

In het teken van de samenwerking tussen de provincie, de Universiteit Maastricht (UM) en Nikhef - het Nationaal instituut voor subatomaire fysica - heeft een Limburgse delegatie een bezoek gebracht aan CERN. Aanwezig waren onder meer de gouverneur van Limburg, Theo Bovens, de rector Rianne Letschert en de voorzitter Martin Paul van de Universiteit Maastricht. De rondleiding door verschillende experimenten, waaronder ATLAS en LHCb, werd geleid door Nikhef-directeur Stan Bentvelsen.

Einstein Telescope

De provincie Limburg is kandidaat voor het vestigen van het nieuwste experiment op het gebied van zwaartekrachtsgolven, de Einstein Telescoop. "Het bezoek was een uitstekend moment om te praten over de gezamenlijke ambitie voor de Einstein Telescoop in Limburg”, aldus Bentvelsen. “Daarnaast hebben we laten zien waar we in de deeltjesfysica toe in staat zijn, en wat langetermijnstrategie voor dit soort grote projecten in de praktijk inhoudt."

Zowel de delegatieleden van de universiteit als de provincie noemden het positieve effect van een groot wetenschappelijk instituut op de omgeving. Paul: “Dan vraag ik mij direct af, wat zou het effect zijn als de Einstein Telescoop in het Limburgse Valkenburg zou worden geplaatst?” Ook gouverneur Bovens noemde het bezoek inspirerend: “Ik ben onder de indruk hoe focus op fundamenteel onderzoek grenzen kan slechten, bruggen kan bouwen en verbindingen tot stand kan brengen.” De provincie hoopt dat diezelfde energie in de toekomst ook bij de Einstein Telescoop te voelen is.