Delegatie UM en provincie Limburg bezoekt CERN.

In het teken van de samenwerking tussen de provincie, de Universiteit Maastricht (UM) en Nikhef - het Nationaal instituut voor subatomaire fysica - heeft een Limburgse delegatie een bezoek gebracht aan CERN. Aanwezig waren onder meer de gouverneur van Limburg, Theo Bovens, de rector Rianne Letschert en de voorzitter Martin Paul van de Universiteit Maastricht. De rondleiding door verschillende experimenten, waaronder ATLAS en LHCb, werd geleid door Nikhef-directeur Stan Bentvelsen.

De UM draagt sinds kort bij aan het wetenschappelijk onderzoek op gebied van zwaartekrachtsgolven (Gideon Koekoek) en sub-atomaire fysica bij het LHCb experiment (Jacco de Vries), beiden onderdeel van het Maastricht Science Programme. Thomas Cleij, decaan Sciences en ook aanwezig, was onder de indruk: “Het is een hele belangrijke en mooie stap in de uitbouw van Science en Engineering aan de Universiteit Maastricht dat we sinds kort nu ook vertegenwoordigd zijn bij unieke natuurkunde experimenten zoals LHCb.”

Faculty of Science and Engineering

Paul (UM) noemde CERN een prachtig voorbeeld van open, internationale samenwerking, van wetenschappers uit diverse disciplines en landen: “Precies waar wij als universiteit ook voor staan.” De universiteit kondigde begin februari aan dat het een faculteit 'Science and Engineering' opricht. Paul: “Weten hoe open men in CERN werkt en denkt, helpt ons bij de vormgeving van onze nieuwe bètafaculteit.”

Einstein Telescope

De provincie Limburg is kandidaat voor het vestigen van het nieuwste experiment op het gebied van zwaartekrachtsgolven, de Einstein Telescoop. "Het bezoek was een uitstekend moment om te praten over de gezamenlijke ambitie voor de Einstein Telescoop in Limburg”, aldus Bentvelsen. “Daarnaast hebben we laten zien waar we in de deeltjesfysica toe in staat zijn, en wat langetermijnstrategie voor dit soort grote projecten in de praktijk inhoudt."

Zowel de delegatieleden van de universiteit als de provincie noemden het positieve effect van een groot wetenschappelijk instituut op de omgeving. Paul: “Dan vraag ik mij direct af, wat zou het effect zijn als de Einstein Telescoop in het Limburgse Valkenburg zou worden geplaatst?” Ook gouverneur Bovens noemde het bezoek inspirerend: “Ik ben onder de indruk hoe focus op fundamenteel onderzoek grenzen kan slechten, bruggen kan bouwen en verbindingen tot stand kan brengen.” De provincie hoopt dat diezelfde energie in de toekomst ook bij de Einstein Telescoop te voelen is.

Lees ook

  • Vaatchirurg en bijzonder hoogleraar Clinical Engineering Lee Bouwman houdt zich bezig met de implementatie van baanbrekende technieken in de gezondheidszorg. Hiervoor is samenwerking tussen technische en klinische deskundigen onontbeerlijk. Met inmiddels een waaier aan gezamenlijke innovaties als...

  • Vier jonge onderzoekers kunnen de komende vier jaar starten met onderzoek op het gebied van biotechnologie en techniek voor gewassen, dankzij de samenwerking tussen de Radboud Universiteit en de Universiteit Maastricht. De onderzoekers gaan aan de slag op de Brightlands Campus Greenport in Venlo...

  • Onderzoekers wereldwijd brengen de genetische afstamming van de meerderheid van alle bloeiende plantengeslachten in kaart. Ook de Universiteit Maastricht draagt bij aan deze monsterklus die de stamboom van planten completer maakt dan ooit tevoren. Hun onderzoek staat deze week in het gerenommeerde...