Internationale prijs voor prof. Marjolein Drent

Emeritus professor Marjolein Drent ontvangt woensdag 24 mei de Sarcoïdose Crystal Award for Excellence in Research en Clinical Care voor haar verdienste op het gebied van onderzoek en begeleiding van sarcoïdosepatiënten. Deze prijs wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt door de Foundation for Sarcoidosis Research (FSR), een internationale organisatie die zich inzet voor meer bewustwording en het verbeteren van de zorg voor sarcoïdosepatiënten.

“Ik voel me zeer vereerd en bevoorrecht dat ik ben genomineerd en geselecteerd. Het voelt bijzonder dat ik als niet-Amerikaan, als eerste deze prestigieuze prijs mag ontvangen. Mijn interesse voor interstitiële longaandoeningen (ILD), waaronder sarcoïdose, werd gewekt tijdens mijn opleiding tot longarts in het St. Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein, onder leiding van prof. Jules van den Bosch. Sindsdien is er wereldwijd veel vooruitgang geboekt op het gebied van sarcoïdose. Ik heb het voorrecht gehad om in al die jaren kennis te mogen opbouwen en mee te werken aan het verbeteren van de zorg voor sarcoïdosepatiënten. We mogen met recht trots zijn op de ontwikkeling van multidisciplinaire begeleiding van sarcoïdosepatiënten in Nederland,” aldus Marjolein Drent.

 Dankwoord Marjolein Drent

De toekenning van de Sarcoïdose Crystal Award valt samen met het 45-jarig bestaan van de Sarcoïdose Belangenvereniging Nederland. Drent: “Ik hoop dat deze erkenning ook in Nederland zijn vruchten afwerpt en leidt tot meer bekendheid, aandacht en begrip voor sarcoïdose in het algemeen en de problemen waar patiënten mee worstelen.” In september 2022 mocht Drent de 'Lifetime Achievement Award' De European Respiratory Society (ERS) in ontvangst nemen voor haar inzet ten bate van ILD patiënten wereldwijd.

Sarcoïdose is een ontstekingachtige aandoening van het afweersysteem. Elk orgaan kan betrokken zijn bij het ziekteproces en tot klachten leiden. De belangrijkste klacht is ernstige vermoeidheid wat tot allerlei beperkingen kan leiden in het dagelijks leven. Patiënten worstelen regelmatig met onbegrip. De oorzaak is nog steeds niet geheel duidelijk. Het heeft te maken met een combinatie van aanleg, blootstelling aan bepaalde stoffen en omstandigheden. Een adequate behandeling is helaas nog niet voorhanden. Het leidt veelal tot fysieke, psychosociale, maatschappelijke, financiële en emotionele problemen. Een multidisciplinaire aanpak met een belangrijke rol voor de patiënt zelf wordt daarom zeer aanbevolen.

Tekst: Sandra van Dulmen, Senior Communicatieadviseur en Woordvoerder St. Antonius Ziekenhuis

Lees ook

Meer nieuws