Hardlopen maakt zoet minder zoet
Na het zoet van een voltooide training, kan je smaak veranderen: je eten smaakt minder zoet. Dit is de opvallende conclusie van een onderzoek uitgevoerd door wetenschappers van University College Venlo en VieCuri MC, na de Venloop van vorig jaar.
Intensieve sportactiviteiten, zoals hardlopen, hebben effect op je smaak- en reukvermogen. Ook weten we dat zware fysieke inspanning verschillende lichaamsprocessen beïnvloedt die het lichaam in balans houden. Dit kan effect hebben op je eetlust die weer samenhangt met de manier waarop je smaken en geuren ervaart. Maar hoe zit het precies? Onderzoekers van University College Venlo en VieCuri MC testten het smaak- en reukvermogen van 61 hardlopers die deelnamen aan de 10 kilometer of de halve marathon tijdens de Venloop van 2024.
Resultaten
Het vermogen om geuren correct te identificeren bleef na de duurloop onveranderd, maar direct na de inspanning, hapert het vermogen om zoet te proeven. De gevoeligheid voor zout nam iets toe. “Hoe dit acute effect bijdraagt aan een algemeen verbeterd smaakvermogen bij hardlopers is vooralsnog een raadsel”, zegt Remco Havermans, bijzonder hoogleraar Jeugd Voeding en Gezondheid aan de Universiteit Maastricht.
Geen pijnstillers, wel supplementen
In een andere, parallelle studie vroegen de onderzoekers de deelnemers of ze pijnstillers of supplementen gebruikten tijdens hun voorbereiding op de duurloop. Pijnstillers werden zelden gebruikt, maar het gebruik van supplementen was wijdverspreid. Bijna elke respondent gaf aan iets van een supplement te gebruiken. Waarom? Havermans legt uit: “Amateursporters gebruiken supplementen (zoals vitaminepillen, creatinepoeder of cafeïne) om meer energie te hebben tijdens het lopen. Dit verschilt van wedstrijdlopers die voedingssupplementen en soms paracetamol gebruiken om hun prestaties te optimaliseren.”
Venloop Symposium
Op woensdag 12 februari vertelt Remco Havermans meer over de resultaten van het Venloop geur- en smaakonderzoek. Iedereen is welkom, maar graag vooraf hier aanmelden.
De locatie is: Campus Venlo, Nassaustraat 36.
Programma:
19:15 – inloop
19:30 – opening
19:40 – resultaten smaak- en reukonderzoek Venloop 2024
20:00 – Remco Havermans over de resultaten
20:30 – vooruitblik onderzoek Venloop 2025
20:45 – afsluiting
Weer meedoen?
Ook tijdens de komende Venloop kunnen hardlopers deelnemen aan een nieuw onderzoek van de Universiteit Maastricht en VieCuri. Dit keer staat het onderzoek in het teken van het acute effect van een duurloop op mentale vermoeidheid. Hoe beïnvloedt een duurloop bijvoorbeeld je reactievermogen, aandacht en geheugen? Is er al herstel zichtbaar een half uur na de inspanning? En kan dit herstel verbeterd worden door het drinken van een sportdrank?
Venlopers die de halve marathon lopen kunnen zich hier aanmelden

Lees ook
-
Naar Pluto in één dag - Middelbare scholieren presenteren hun onderzoek bij UM
Wat als middelbare scholieren academsiche begeleiding krijgen bij hun profielwerkstuk? Leerlingen presenteerden hun indrukwekkende resultaten tijdens een posterfair bij UM. Benieuwd, lees het hele verhaal!
-
NWO beloont drie Maastrichtse onderzoeksvoorstellen
Subsidieverstrekker NWO heeft besloten dat binnen het onderzoeksprogramma ENW Open competitie XS in totaal 28 projecten financiering krijgen. Drie van die projecten kennen een UM-wetenschapper als hoofdaanvrager.
-
UM ondersteunt Universiteit van Burundi met ontwikkeling van bacheloropleidingen in IT
De Universiteit Maastricht (UM) gaat de Université de Burundi ondersteunen met de ontwikkeling van onderwijsprogramma's op het gebied van IT.