Diana Kramp – Een bijdrage aan zorg door kennis en ervaring
Bij de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences streven studenten en stafleden ernaar om een verschil te maken. Zo doet Latifa samen met burgers onderzoek en richt Yara zich op zonbescherming. In ‘Nice to meet you’ stellen deze mensen zich voor en vertellen ze over hun werk bij FHML.
Is de zorg verbeteren enkel een opdracht voor ons zorg- en academisch personeel? In eerste instantie zou je zeggen van wel. Maar soms zijn er collega’s binnen onze gezondheidsfaculteit die de zorg zélf ondergaan, en een drang voelen om eraan bij te dragen vanuit een patiëntenperspectief. Deze kwaliteit vind je terug bij Diana Kramp, managementassistent bij de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences. Diana kreeg plots borstkanker en onderging een behandeltraject bij Maastro (MUMC+). Dankzij haar functie kende ze een deel van het behandelend team, en daar maakte ze graag gebruik van om haar ervaringen achteraf mee te delen.
Diana werkt al enkele jaren voor het faculteitsbureau als managementassistent. Voorheen deed ze ervaring op bij verschillende vakgroepen. Diana: “Ik heb voor onderwijs en onderzoek gewerkt, en er is voor beide wat te zeggen. Maar het is alleszins leuk om de verschillende facetten van de universiteit te leren kennen. Bij de vakgroepen zag ik veel studenten en promovendi. Nu bij het faculteitsbureau leer ik teams kennen zoals Finance, HR en ICTS. Toch beschouw ik alles wat met onderwijs te maken heeft nog steeds een beetje als mijn kindje.”
Een spilfiguur tussen zorgverleners
In 2024 voelde Diana plots een knobbeltje en ging ze op controle. De uitslag was een kwaadaardig gezwel zonder uitzaaiingen. “Het nieuws kwam als een donderslag bij heldere hemel. Gelukkig was één operatie en een week bestraling voldoende om met enige zekerheid de tumor te verwijderen.” Het traject ging zo snel mogelijk van start. Over de begeleiding van Maastro en het zorgteam spreekt Diana enkel positief. “Ik heb deels ongeveer hetzelfde traject dertig jaar geleden meegemaakt toen ik een goedaardige cyste had. Die begeleiding was helemaal niet aangenaam. Nu heb ik het gevoel dat ik als patiënt centraal sta en dat er rekening wordt gehouden met alle levensaspecten waarop kanker invloed heeft.”
Die ervaringen wist Diana te delen met haar collega’s in de zorg. “Ik zie mijn behandelende artsen, hun team en de mensen achter de schermen van MUMC+ natuurlijk binnen mijn werkomgeving. Dit gaf een mooie kans om te laten zien hoe ik als patiënt het traject heb ervaren. Die interesse kwam vanuit verschillende hoeken, tot bij de Stralingsbeschermingseenheid, die graag mijn belevenis bij de bestraling wilden kennen.” Diana onderhoudt ook nog steeds contact met Maastro, onder andere omdat ze hen heeft gelinkt aan een organisatie die bijvoorbeeld kussentjes maakt voor autogordels en dat het slapen aangenamer maakt – handig in de postoperatieve periode.
Nu heb ik het gevoel dat ik als patiënt centraal sta en dat er rekening wordt gehouden met alle levensaspecten waarop kanker invloed heeft.”
Fietsen over je grenzen heen
Tijdens haar behandeling kon Diana ook rekenen op steun van haar teamgenoten en leidinggevenden, zo had ze echt het gevoel dat ze voor een gezondheidsfaculteit werkte. Ondertussen is Diana in remissie en bouwt ze haarzelf terug fysiek en mentaal op. “Dat doe ik door mijn grootste hobby; sporten. Ik hou enorm van lopen, fietsen en roeien. Dat ben ik ook blijven doen tijdens mijn behandeling. Maar ik werd te fanatiek omdat ik door bepaalde medicatie depressieve klachten kreeg, en daarom ging ik meer en meer sporten.” Om onder begeleiding te bewegen, sloot Diana zich aan bij het Toon Hermanshuis Parkstad. Zij bieden een programma aan gericht op patiënten met kanker, genaamd ‘Leef Fit’. Diana kreeg snel het gevoel dat ze iets terug wou doen voor het Toon Hermanshuis. Omdat zij vooral werken met geld uit sponsoring, doet ze mee aan een jaarlijkse sponsoringactiviteit. En niet de minste, Diana gaat de Mont Ventoux beklimmen. “Ik twijfelde eerst, maar volgens de directeur van Toon Hermanshuis had ik dit nodig om mijn verhaal af te kunnen sluiten. En daar heeft hij gelijk in.”

Is het verbeteren van zorg enkel weggelegd voor academisch personeel? Neen, mensen zoals Diana zijn nodig, die hun ziekte ondergaan en erna een hart voor lotgenoten krijgen. Diana heeft dat duidelijk gedaan door haar ervaringen terug te koppelen als patiënt en door bij te dragen aan de organisaties die zich inzetten voor kankerpatiënten, waar zij zelf gebruik van heeft gemaakt.
Wil jij Diana steunen bij haar beklimming van de Mont Ventoux voor het Toon Hermanshuis Parkstad en KWF Kankerbestrijding? Bekijk dan hier hoe jij kunt bijdragen aan deze bijzondere fondsenwervingsactie.
Tekst: Ruben Beeckman
Lees ook
-
Anique de Bruin wordt de nieuwe wetenschappelijk directeur van SHE
Vanaf 1 juli 2025 wordt Prof. De Bruin de nieuwe wetenschappelijk directeur van de School of Health Professions Education (SHE).
-
Het Societal Impact Project
Het Societal Impact Project stimuleert de autonome motivatie van studenten om te werken aan maatschappelijk relevante problemen. Een van de onderwerpen dit jaar is vaping.
-
Vaccinatiepromotiebeleid voor COVID-19
Twee onderzoekers van de Universiteit Maastricht spelen een sleutelrol bij het vertalen van onderzoek naar aanbevelingen voor het vaccinatiebeleid voor COVID-19: Timo Clemens, universitair hoofddocent health policy and governance, en Inge van der Putten, universitair docent bij de vakgroep Health...