Death in denial. A study into the Dutch system of postmortem investigation.
Supervisor: Prof. Mr. Dr. W.L.J.M. Duijst-Heesters
Co-supervisor: Prof. Dr. J. Van der Velden
Keywords: Forensische geneeskunde; postmortaal onderzoek; artikel 2 van EVRM; dood/overlijden
Recente rapporten over de forensische geneeskunde in Nederland tonen aan dat er aanzienlijke verbeteringen nodig zijn in postmortaal onderzoek. Er zijn zorgen geuit over de effectiviteit van het Nederlandse systeem, dat steunt op het onderscheid tussen 'natuurlijke' en 'niet-natuurlijke' dood, wat vaak leidt tot onduidelijkheid en fouten in de classificatie. Het systeem legt een grote verantwoordelijkheid bij de behandelend artsen, van wie velen onvoldoende juridische kennis en consistentie hebben bij het uitvoeren van uitwendige lijkschouwingen. Uit een enquête bleek dat slechts ongeveer 20% van de artsen zich bekwaam voelt, de nodige juridische kennis bezit en consequent handelt. Bovendien laten studies zien dat slechts 6,7% van de overlijdensakten correct is ingevuld. Deze scriptie stelt de toereikendheid van het Nederlandse systeem ter discussie en suggereert dat het mogelijk niet voldoet aan de criteria die door het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens zijn vastgesteld voor een effectief postmortaal onderzoek.
Lees ook
-
Drie onderzoekers van Universiteit Maastricht (UM) ontvangen een prestigieuze ERC Starting Grant van de European Research Council. Ze krijgen elk 1,5 miljoen euro. Hun financiering is onderdeel van het EU Horizon Europe-programma.
-
‘Am AI Right?' is project dat is opgezet door een interdisciplenair team van onderzoekers van het Law and Tech Lab en het Brightlands Institute for Smart Society (BISS). Met het project willen de onderzoekers de manier waarop iemand toegang krijgt tot juridische expertise transformeren.
-
Wie A zegt, moet ook B zeggen. Daarom ging bijzonder hoogleraar herstelrecht en universitair hoofddocent straf(proces)recht Jacques Claessen vrijwillig aan de enkelband.