Death in denial. A study into the Dutch system of postmortem investigation.
Supervisor: Prof. Mr. Dr. W.L.J.M. Duijst-Heesters
Co-supervisor: Prof. Dr. J. Van der Velden
Keywords: Forensische geneeskunde; postmortaal onderzoek; artikel 2 van EVRM; dood/overlijden
Recente rapporten over de forensische geneeskunde in Nederland tonen aan dat er aanzienlijke verbeteringen nodig zijn in postmortaal onderzoek. Er zijn zorgen geuit over de effectiviteit van het Nederlandse systeem, dat steunt op het onderscheid tussen 'natuurlijke' en 'niet-natuurlijke' dood, wat vaak leidt tot onduidelijkheid en fouten in de classificatie. Het systeem legt een grote verantwoordelijkheid bij de behandelend artsen, van wie velen onvoldoende juridische kennis en consistentie hebben bij het uitvoeren van uitwendige lijkschouwingen. Uit een enquête bleek dat slechts ongeveer 20% van de artsen zich bekwaam voelt, de nodige juridische kennis bezit en consequent handelt. Bovendien laten studies zien dat slechts 6,7% van de overlijdensakten correct is ingevuld. Deze scriptie stelt de toereikendheid van het Nederlandse systeem ter discussie en suggereert dat het mogelijk niet voldoet aan de criteria die door het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens zijn vastgesteld voor een effectief postmortaal onderzoek.
Lees ook
-
Met het invoeren van een nieuw kiesstelsel wil de Nederlandse regering de regionale verbinding tussen kiezers en gekozenen versterken. Dat is terug te vinden in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB. Maar wat weten we over dit plan? Volgens docent-promovenda Nora Vissers verrassend weinig. In een recente publicatie in het Nederlands Juristenblad neemt zij de ideeën kritisch onder de loep en wijst ze op fundamentele risico’s en knelpunten. Bovendien zijn naar aanleiding van Vissers’ publicatie Kamervragen ingediend. Zijn de plannen haalbaar, of niet?
-
Op 10 december ontving Francesco Mauri de Maastricht Consulates Prize on EU Law 2024 voor de beste masterscriptie over EU-recht aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Maastricht. Deze prestigieuze prijs, ter waarde van €1.000, bekroont academische uitmuntendheid en innovatie op het gebied van EU-recht.
-
Het Maastrichts Onderzoekscentrum voor Samenleving en Recht (MOSaR) werd op woensdag 27 november gelanceerd tijdens een kleinschalige, interne bijeenkomst