Cellulose nano-vezels ter versterking van duurzame materialen

Door krachten te bundelen, ontwikkelen Sappi  en de Universiteit Maastricht een nieuwe en milieuvriendelijke productietechnologie voor plastics met nieuwe eigenschappen. De technologie maakt optimaal gebruik van de veelzijdigheid van water om cellulose nano-vezels, de kleinste structurele bouwstenen van cellulose, optimaal in te mengen in Nylons. Analyse van de ontwikkelde kennis, processen en producten biedt Sappi een duurzame marktpositie en economische groei.

Door haar veelzijdigheid is hout al eeuwenlang een bewezen grondstof; zelfs tijdens - maar ook na - het fossiele tijdperk. De eigenschappen van hout berusten op een complexe structuur, waarvan de onderdelen niet alleen als ensemble maar ook individueel benut worden.

Betrokken onderzoekers:

  • Jules Harings (AMIBM)
  • Wim Ballet (Sappi)
  • Sanjay Rastogi (AMIBM)

Over AMIBM

AMIBM Logo

AMIBM is een samenwerking tussen Universiteit Maastricht, RWTH Aachen en Fraunhofer IME. AMIBM's visie is om zich te profileren als de ontbrekende schakel tussen fundamenteel, toegepast onderzoek en de markt op gebied van biobased materialen. Door de relatie tussen de productie van biobased materialen en de waardeketen te veranderen.

Dit doel wordt bereikt door een geïntegreerd, interdisciplinair onderzoeksprogramma te ontwikkelen. Het programma focust op nieuwe strategieën om geavanceerde biobased material te produceren op een duurzame en economische manier. Het benadrukt ook de ontwikkeling van deze nieuwe materialen in innovatieve producten met een hoge toegevoegde waarde voor technische en medische toepassingen.

Lees ook

  • Vanaf 1 september is het Innovation Center for Artificial Intelligence officieel een samenwerkingsverband tussen 18 Nederlandse kennisinstellingen, waaronder de Universiteit Maastricht

  • Deze zomer haalden de eerste studenten de finish van de masteropleiding Imaging Engineering. Ze zijn blij met de kans die ze kregen om als één van de eersten mee te doen met deze wereldwijd unieke opleiding die de wetenschap en technologie achter imaging combineert. Hun formule voor succes: chocola.

  • “We zijn pioniers van een nieuwe tak van engineeringwetenschappen, niet alleen voor Maastricht, maar voor de wereld.” Zegt Francesco Ferrari over de groep van dertien studenten, waaronder hijzelf, die in juli als eerste het bachelordiploma Circular Engineering kreeg.