23 oktober 2017
Livestream beschikbaar donderdag 26 oktober vanaf 10.00u.

Bevindingen Lancet Commissie naar Vervuiling en Gezondheid gepresenteerd op UM Campus Brussel

Milieuvervuiling is jaarlijks verantwoordelijk voor naar schatting 9 miljoen doden wereldwijd. Vervuiling (bodem-, water- en luchtvervuiling) is daarmee veel dodelijker dan de belangrijkste ziekten in de wereld. Dat is een van de bevindingen uit het eindrapport van de Lancet Commission on Pollution and Health, dat afgelopen donderdag werd gepresenteerd in een speciale uitgave van The Lancet. Een van de commissieleden is UM-professor Onno van Schayck (CAPHRI Care and Public Health Research Institute/Faculty of Health, Medicine and Life Sciences). Op donderdag 26 oktober wordt op de UM-campus in Brussel een speciale press briefing georganiseerd rond het Lancet-rapport.

Project Exhale
Professor Onno van Schayck werd gevraagd zitting te nemen in de Lancet-commissie naar aanleiding van het project Exhale uit het Health in Slums-programma dat hij mede heeft opgezet. In India koken bewoners van de sloppenwijken veelal binnenshuis op brandhout en dat is zeer schadelijk voor de gezondheid van met name vrouwen en kinderen. Jaarlijks overlijden daardoor meer dan een half miljoen mensen. Van Schayck en zijn projectpartners ontwikkelden een rookreducerend fornuis dat ervoor zorgt dat de rook niet in huis blijft hangen, maar wordt afgevoerd. Bovendien sluit het fornuisje goed aan op de culturele gebruiken van de bewoners in de Indiase sloppenwijken. De Nederlandse en Indiase overheid hebben in het project van UM, Hogeschool Zuyd en Indiase ziekenhuizen geïnvesteerd. Het is de bedoeling dat de bewoners van de sloppenwijken het fornuisje uiteindelijk zelf zullen maken en aan de man brengen. Professor Van Schayck zal eerst nog verder onderzoek doen naar de gezondheidswinst van het rookreducerende fornuis ten opzichte van de traditionele manier van koken met brandhout.

Correspondent Joeri Boom maakte eerder dit jaar voor het NOS Journaal opnames ter plekke in de sloppenwijken van de Indiase miljoenenstad Bangalore. Klik hier (9.09-12.09) voor het fragment in de uitzending van 3 augustus jl.