4 september 2019

“Hoe je studeert is belangrijker dan wat je studeert”

Judith Maas, alumna Cultuur- en Wetenschapsstudies, is plaatsvervangend ambassadeur in Mexico. Haar studietijd in Maastricht herinnert zij zich als heel intens. Een periode waarin zij leerde om met open vizier naar de wereld te kijken, in teamverband na te denken over problemen en deze van alle kanten te analyseren. Maas: "Kies toch vooral een studie waar je passie voor voelt."

judith maas en familie

Je eigen 112

Sinds 2017 is Maas met haar gezin, inmiddels uitgebreid tot vier kinderen, neergestreken in Mexico. Ze is daar plaatsvervangend ambassadeur [Deputy Head of Mission]. "Je bent de tweede 'man'. Ik vervang de ambassadeur, ook een vrouw trouwens, als zij niet aanwezig is. Daarnaast ben ik hoofd van een team dat de economische diplomatie doet en handel en investeringen tussen Mexico en Nederland bevordert. Dat is inhoudelijk de hoofdmoot van mijn baan. Verder ben ik nog verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de kanselarij."

Mexico omschrijft zij als een heerlijk land, rijk aan natuur en cultureel erfgoed dat heel goed wordt bewaard. Een gastvrij volk ook. Alleen is niet in elke streek alles even goed geregeld en is een heel beperkt gebied onveilig. "Wij leven hier een beetje met het idee dat je je eigen 112 bent, iets wat we aan Oeganda hebben overgehouden. Het is onverstandig om hier op bepaalde plaatsen met een lekke band of lege tank langs de weg staan. Voordat je op pad gaat, denk je na over je veiligheid."

Gedrevenheid

Profijt van haar studietijd heeft Maas nog altijd. "In groepsverband nadenken over problemen en deze samen aanpakken doe ik nog steeds. Ik ben een teamspeler, leer veel van de interactie met collega's en doordat ik be problemen van alle kanten bekijk, ben ik ook eerder dan anderen geneigd om out of the box te denken."

Aan de huidige studenten adviseert zij om toch vooral een studie te kiezen waar zij gedrevenheid bij voelen. "Mijn werkgever, Buitenlandse Zaken, zoekt bijvoorbeeld vooral naar mensen die gedreven en nieuwsgierig zijn. Daar past eigenlijk elke studie bij: natuurkundigen, ingenieurs en dus ook cultuurwetenschappers. Hoe je studeert is belangrijker dan wat je studeert.”

Door: Hans van Vinkeveen (tekst), Gerlinde Schrijver (fotografie)