• portret marlies bongers

Menstruatie nog altijd taboe op de werkvloer

28-09-2022

Ter ere van de uitreiking van de VNVA Els Borstprijs voor haar oeuvre, organiseert prof. dr. Marlies Bongers op 1 oktober het symposium “menstruatie in ROOD op de agenda”.

• vrouw met armen om buik

Herhaalde miskramen: een rol voor het immuunsysteem?

15-09-2022

1 tot 3% van de vrouwen die zwanger wil worden krijgt te maken met herhaalde miskramen. Voor meer dan 50% van deze vrouwen wordt er tot nu toe geen oorzaak gevonden. Nieuw onderzoek aan de UM en het MUMC+ laat zien dat wellicht Natural Killer cellen van het immuunsysteem betrokken zijn. Die hebben andere kenmerken in vrouwen met herhaalde miskramen.

• drug repurposing picture

Nieuw Europees project moet hokjes-denken in geneeskunde tegengaan

05-09-2022

De Europese commissie heeft 23 miljoen euro toegekend voor het opzetten van een nieuw platform voor drug repurposing: het toepassen van reeds bestaande geneesmiddelen bij andere ziekten dan waarvoor ze ooit ontwikkeld zijn. Startsein is een congres in Maastricht op 2 september.

• gezonder koken esther boudewijns

Energietransitie voor iedereen? Een derde van de wereldbevolking kookt nog op open vuur

16-06-2022

In een nieuw onderzoek ontwikkelde PhD student Esther Boudewijns  twee praktische tools die de implementatie van schoner koken in lage lonenlanden moeten verbeteren. De resultaten van het onderzoek worden op 16 juni gepubliceerd in The Lancet Planetary Health.

• hartcellen

Hartcellen kunnen zich wél herstellen, dankzij microRNAs

01-09-2021

Decennialang stond het voor wetenschappers en cardiologen vast: een stuk hartspier dat is afgestorven, bijvoorbeeld door een hartinfarct, groeit nooit meer terug. Een onderzoeksgroep van de Universiteit Maastricht onder leiding van Prof. Leon de Windt toont nu aan dat, door te sleutelen aan microRNAs, de hartspiercellen wel degelijk weer kunnen worden ‘aangezet’ tot herstel.

• Aanpakken eenzaamheid drukt ook zorgkosten

08-02-2021

Maastrichtse onderzoekers pleiten voor een urgente aanpak van eenzaamheid in de samenleving. Los van de geestelijke nood, maken mensen die lijden aan ernstige of zeer ernstige eenzaamheid tot een jaar later nog 40 tot 50 procent hogere zorgkosten dan mensen die zich niet eenzaam voelen. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Maastricht (UM) onder bijna 350.000 Nederlanders.

• Heel Limburg werkt nu samen aan onderzoek en innovatie in ouderenzorg

02-02-2021

Het succesvolle samenwerkingsverband Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg (AWO-ZL) wordt uitgebreid. Vanwege het toetreden van de Noord- en Midden-Limburgse zorgorganisaties De Zorggroep, Proteion en Stichting Land van Horne vindt er bovendien een noodzakelijke naamsverandering plaats.

• grant
  • Onderzoekers ontdekken belangrijke oorzaak van hoge bloeddruk

10-11-2020

Een internationaal team van wetenschappers heeft een van de oorzaken van primaire hypertensie of hoge bloeddruk ontdekt. Bovendien ontdekte het team, onder leiding van onderzoekers van de Universiteit Maastricht (UM), dat deze oorzaak behandeld kan worden met reeds geregistreerde geneesmiddelen die nu voor andere aandoeningen worden gebruikt.

• Tanspenning voor Albert Scherpbier

30-10-2020

Bij zijn afscheid als decaan van de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences (FHML) van de Universiteit Maastricht (UM) en als vicevoorzitter van de Raad van Bestuur van het Maastricht UMC+ kreeg prof. dr. Albert Scherpbier vrijdag de hoogste UM-onderscheiding toegekend, de Dr. J.G.H. Tanspenning. Bovendien is hij onderscheiden met de Maastricht UMC+ Award.