• portret marlies bongers

Menstruatie nog altijd taboe op de werkvloer

28-09-2022

Ter ere van de uitreiking van de VNVA Els Borstprijs voor haar oeuvre, organiseert prof. dr. Marlies Bongers op 1 oktober het symposium “menstruatie in ROOD op de agenda”.

• vrouw met armen om buik

Herhaalde miskramen: een rol voor het immuunsysteem?

15-09-2022

1 tot 3% van de vrouwen die zwanger wil worden krijgt te maken met herhaalde miskramen. Voor meer dan 50% van deze vrouwen wordt er tot nu toe geen oorzaak gevonden. Nieuw onderzoek aan de UM en het MUMC+ laat zien dat wellicht Natural Killer cellen van het immuunsysteem betrokken zijn. Die hebben andere kenmerken in vrouwen met herhaalde miskramen.

• drug repurposing picture

Nieuw Europees project moet hokjes-denken in geneeskunde tegengaan

05-09-2022

De Europese commissie heeft 23 miljoen euro toegekend voor het opzetten van een nieuw platform voor drug repurposing: het toepassen van reeds bestaande geneesmiddelen bij andere ziekten dan waarvoor ze ooit ontwikkeld zijn. Startsein is een congres in Maastricht op 2 september.

• Bedrijven maken duurzaam keurmerk lang niet altijd niet waar

19-08-2022

De ESG-rating, het keurmerk dat aangeeft dat bedrijven maatschappelijk verantwoord ondernemen, blijkt veelal een belofte die alleen op papier bestaat. Terwijl grote beleggers, zoals Nederlandse pensioenfondsen, er juist gebruik van maken om verantwoord te beleggen.

• Gera Nagelhout

Kind uit armer gezin leeft korter en is minder gezond (en de overheid pakt dat verkeerd aan)

12-08-2022

Kinderen uit kansarme gezinnen in ons land leven gemiddeld vijftien jaar korter in goede gezondheid. Volgens professor Gera Nagelhout, die zelf opgroeide in een gezin met een lagere sociaal economische positie, moet de overheid meer doen om armoede te voorkomen en de gezondheid te bevorderen.

• Studenten in Maastricht

Wordt de UM te groot voor Maastricht?

08-08-2022

Regionaal dagblad De Limburger gaat in op het belang van de universiteit voor de stad en op de gevolgen voor stad en regio als de universiteit komende jaren in omvang toeneemt.

• Zijn mooie mensen succesvoller? We geloven van wel.

22-07-2022

Een onderzoek van de Universiteit Maastricht toont aan waarom vrouwen kiezen voor cosmetische chirurgie en de bijbehorende fysieke en psychologische risico's negeren. Verrassend genoeg is dat meestal niet omdat ze onzeker zijn over hun uiterlijk, maar omdat ze geloven dat ‘mooi’ zijn hen succesvoller en gelukkiger maakt.

• cover listen closely

Nieuwe vormen van publieksparticipatie in klassieke muziek

30-06-2022

Volgende week promoveert Veerle Spronck met haar onderzoek over publieksparticipatie in klassieke muziek. Veerle onderzocht experimentele concerten van o.a. philharmonie zuidnederland en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Ze vond uit dat er fundamentele vragen gesteld worden in zulke projecten: hoe kunnen we het publiek een andere, of misschien zelfs betere, esthetische ervaring geven?

• Kunstmatige intelligentie kan longtumor beter afbakenen dan radioloog

20-06-2022

Detectie en segmentatie van longtumoren lukt beter via kunstmatige intelligentie dan door de bril van de radioloog. Wetenschappers van de Universiteit Maastricht (UM) hebben een AI-methode ontwikkeld die niet alleen sneller werkt, maar ook nauwkeuriger en beter reproduceerbare uitkomsten oplevert dan het werk van individuele radiologen.