• Met een joint op autorijden: kan dat?

31-08-2022

De International Council on Alcohol, Drugs & Traffic Safety (ICADTS) heeft nieuwe richtlijnen vrijgegeven die een samenvatting geven van het meest recente onderzoek over rijden onder invloed van cannabis.

Ron Heeren ontvangt de Thomsonmedaille

31-08-2022

Prof. dr. Ron Heeren heeft voor zijn werk op het gebied van massaspectrometrie de prestigieuze Thomsonmedaille ontvangen.

• paneth cell

Verbeterd model van menselijke dunne darm

25-08-2022

Onderzoekers van het Maastricht MultiModal Molecular Imaging Institute (M4i) hebben meegewerkt aan een onderzoek naar de verbetering van dunne darm organoïden. De nieuwe organoïden bevatten ook Paneth cellen en zijn daarom een complete representatie van de menselijke dunne darm.

• Ostrageous book publication

Struisvogelpolitiek: Hoe hebzucht en misdaad het professionele voetbal uithollen en wij allemaal de andere kant opkijken

19-08-2022

"De Europese profvoetbalsector is zeer kwetsbaar voor witwaspraktijken en grote belastingfraudes, maar zowel binnen als buiten de sector wordt collectief de andere kant op gekeken."

• Maximaal 10 uur per dag eten lijkt goed voor glucosespiegel suikerpatiënten

03-08-2022

Time-restricted Eating (TRE), ook wel bekend als een vorm van intermittent fasting, is een nieuwe strategie om de schadelijke effecten van het de hele dag door eten tegen te gaan. Uit recent onderzoek van Patrick Schrauwen en Charlotte Andriessen (allebei verbonden aan de Universiteit Maastricht) blijkt nu dat volwassenen met diabetes type 2 inderdaad gebaat zijn bij een maximale voedselinnameperiode van 10 uur per dag.

• Zijn mooie mensen succesvoller? We geloven van wel.

22-07-2022

Een onderzoek van de Universiteit Maastricht toont aan waarom vrouwen kiezen voor cosmetische chirurgie en de bijbehorende fysieke en psychologische risico's negeren. Verrassend genoeg is dat meestal niet omdat ze onzeker zijn over hun uiterlijk, maar omdat ze geloven dat ‘mooi’ zijn hen succesvoller en gelukkiger maakt.

• 'Overheid moet burger beter beschermen tegen gezondheidsrisico’s'

15-07-2022

Vandaag nemen de Universiteit Maastricht en GGD Zuid Limburg afscheid van hoogleraar Maria Jansen. Zij zette zich jarenlang in voor een gezondheidsbeleid waarin onderzoek en praktijk meer op elkaar afgestemd zijn. Ook in haar afscheidsrede blijft de hoogleraar zich inzetten voor een betere publieke gezondheid en meer gelijke kansen.

• bestuursakkoord 14 juli 2022

Bestuursakkoord universiteiten, hogescholen en ministerie ondertekend

14-07-2022

Om het stelsel van hoger onderwijs en wetenschap verder te versterken en fundamentele knelpunten op te lossen, hebben de hogescholen, universiteiten en het ministerie van OCW op 14 juli 2022 een bestuursakkoord ondertekend.

• Neurons

Met stamcellen invloed van chemische stoffen op ontstaan parkinson bestuderen

06-07-2022

De ziekte van Parkinson is een van die hersenaandoeningen waarvan de oorzaak nog grotendeels onbekend is. Epidemiologen zien echter een relatie met giftige stoffen uit de omgeving van mensen, zoals pesticiden, zware metalen of bepaalde drugs, zoals crystal meth. Wetenschappers van de universiteiten in Maastricht (UM) en Leuven hebben nu uit stamcellen een succesvol model ontwikkeld om de invloed van dit soort omgevingsfactoren op het ontstaan van parkinson verder te bestuderen.

• gezonder koken esther boudewijns

Energietransitie voor iedereen? Een derde van de wereldbevolking kookt nog op open vuur

16-06-2022

In een nieuw onderzoek ontwikkelde PhD student Esther Boudewijns  twee praktische tools die de implementatie van schoner koken in lage lonenlanden moeten verbeteren. De resultaten van het onderzoek worden op 16 juni gepubliceerd in The Lancet Planetary Health.