• Kunstmatige intelligentie kan longtumor beter afbakenen dan radioloog

20-06-2022

Detectie en segmentatie van longtumoren lukt beter via kunstmatige intelligentie dan door de bril van de radioloog. Wetenschappers van de Universiteit Maastricht (UM) hebben een AI-methode ontwikkeld die niet alleen sneller werkt, maar ook nauwkeuriger en beter reproduceerbare uitkomsten oplevert dan het werk van individuele radiologen.

• Zorgprofessionals aan Zet

10-06-2022

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft 2,25 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het project ‘Zorgprofessionals aan Zet' van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg en beroepsverenigingen Verenso en V&VN.

• Extra voorzorgsmaatregelen bij contrastvloeistof zijn voor de meeste nierpatiënten niet zinvol

02-06-2022

Dr. Estelle Nijssen ontving de UM dissertatieprijs voor haar onderzoek naar contrastvloeistof bij patiënten met nierfalen.

• Werk en Wijzer

Een nieuw instrument voor zorgverleners om patiënten te ondersteunen bij werk en inkomen

12-05-2022

Veel zorgverleners krijgen te maken met patiënten die vragen hebben over werk en inkomen. In de praktijk blijkt het echter lastig om de patiënt gericht en passend advies te geven. Hiertoe is een nieuw instrument ontwikkeld door CAPHRI-PhD kandidaat Maarten Butink en Prof. Dr. Angelique de Rijk.

• respiratiekamers mumc

Staar je niet blind op medicatie: naar een gepersonaliseerde behandeling van obesitas

05-05-2022

Van 4 t/m 7 mei vindt in Maastricht het grootste mondiale congres over obesitas plaats, Zoom Forward ’22. Bijna 2000 wetenschappers die vanuit diverse invalshoeken met obesitas bezig zijn, komen bijeen om kennis uit te wisselen over één van de belangrijkste ziekten van deze tijd. Aan de Universiteit Maastricht en het MUMC+ wordt er  wereldwijd leidend onderzoek gedaan op dit gebied.

• greenfood4health team

UM Studenten winnen de GreenFood4Health Challenge

20-04-2022

Op 1 april 2022 vond de GreenFood4Health Challenge plaats op de Brightlands Campus Greenport Venlo. De winnaars: het team van Anastasia Kalalidou, Einar Schulze, Vanessa Klose, Inês Brito Da Mana Morgado en Saja Alowaisi (Fontys), masterstudenten van de MSc Health Food Innovation Management aan de Universiteit Maastricht (UM).

• katyasioncover

Impact Prijs voor Katya Sion

14-04-2022

Katya Sion heeft tijdens het jaarlijkse Maastricht University Dinner de Impact Prijs ontvangen voor haar proefschrift “Connecting conversations: experienced quality of care from the resident’s perspective: a narrative method for nursing homes”.

• Laagste gezondheid en hoogste zorgkosten in Limburg

01-04-2022

Limburgers scoren lager qua gezondheid en hoger qua zorgkosten dan andere Nederlanders. Dat leeftijd, opleiding en inkomen hierbij een rol spelen was al langer bekend. Maar, uit onderzoek van de Universiteit Maastricht en GGD Zuid-Limburg blijkt nu dat Limburgers ook minder mentaal weerbaar zijn en zich eenzamer voelen. Dat geldt opvallend genoeg vooral voor jongvolwassenen.