• ITEM Stagiaires gezocht

Stageplaatsen beschikbaar bij ITEM per februari 2017

22-12-2016

Het Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility / ITEM is per februari 2017 op zoek naar versterking van haar team in de vorm van:  Stagiaire communicatie; Stagiaire 'Event organizer ITEM'; Stagiaire (1.0 fte) (Monitoring Service Grensoverschrijdende Arbeidsbemiddeling).

• ITEM’s Alexander Hoogenboom wint Ius Commune Prijs

09-12-2016

Alexander Hoogenboom, wetenschappelijk coördinator bij ITEM, is de winnaar van de Ius Commune Prijs van 2016. Alexander Hoogenboom won de Ius Commune Prijs 2016 voor zijn paper ‘In Search of a Rationale for the EU Citizenship Jurisprudence’. De prijs werd uitgereikt bij het 15e Ius Commune Congres op 24 november 2016.

• Een gesprek over de Islam, extremisme en terrorisme op de UM

28-11-2016

Het was de eerste keer dat de moeders Karolina Dam en Nicola Benyahia voor een vijfhonderd man tellend publiek spraken over hun zonen, die in Syrië zijn omgekomen, nadat ze zich aansloten bij Isis.

• TEDx Maastricht talks door UM'ers
  • “Streng straffen is niet hetzelfde als slim straffen”

14-11-2016

Jurist en onderzoeker/docent Jacques Claessen gelooft in de kracht van bemiddeling in strafzaken. In het kader van de Dag van de Verdraagzaamheid (16 november) belicht hij het verschil tussen streng en slim straffen.

• Center Court Chemelot 1

“Dit is de kroon op ons werk in de Sciences”

10-11-2016

Op 16 november vindt/heeft de officiële opening plaats(gevonden) van het nieuwe Center Court op de Brightlands Chemelot Campus in Sittard Geleen.

• picture of Africa

‘Longontsteking in Afrika nog steeds de grootste killer’

10-11-2016

Twaalf november is het Wereld Longontstekingsdag. Camielle Noordam is gepromoveerd op een onderzoek naar longontsteking bij kinderen in Afrika.

• ITEM start haalbaarheidsstudie ‘grensregionale beroepenkaart’

27-10-2016

Een van de obstakels uit de Grenseffectenrapportage 2016 is de erkenning van beroepskwalificaties. ITEM kondigt daarom aan een haalbaarheidsstudie te gaan uitvoeren naar een “grensregionale beroepenkaart”. De uiteindelijke “grensregionale beroepenkaart” kan een instrument zijn om erkenningsprocedures speciaal voor grensregio’s te versnellen en vereenvoudigen.

• Grenseffectenrapportage samenvatting Vera van Vliet

ITEM maakt effecten voor grensregio’s bekend in eerste Grenseffectenrapportage

26-10-2016

Het in 2015 opgerichte Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility / ITEM heeft als belangrijke doelstelling de effecten van wet- en regelgeving voor grensregio’s in kaart te brengen. Derhalve startte ITEM in 2016 met haar grenseffectenbeoordeling. De resultaten van deze beoordeling worden nu bekendgemaakt in de Grenseffectenrapportage 2016 en maken duidelijk dat er nog veel belemmeringen bestaan op het gebied van grensoverschrijdende mobiliteit.

• MArjolein Drent