• Jacco de Vries bij 'Makkelijk Praten' podcast

Jacco de Vries in 'Makkelijk Praten' podcast

14-10-2019

Het tegenovergestelde van materie, anti-materie, is eigenlijk ook gewoon materie. Maar dan omgedraaid in tijd, ruimte en lading. Ingewikkeld? Niet voor Jacco de Vries.

• ETPathfinder

Prototype Einstein Telescoop verrijst in Maastricht

10-09-2019

Technisch Weekblad interviewde Prof. Hild over de technische uitdagingen die komen kijken bij het ontwikkelen van ETPathfinder: het prototype van de Einstein Telescoop.

• patel

Kiran Patel zegt FASoS vaarwel

05-09-2019

Kiran Patel verruilt de Universiteit Maastricht voor de Ludwig-Maximilians-Universiteit in München, waar hij de leerstoel European History gaat bekleden en een interdisciplinair onderzoekscentrum over Europa en Europese geschiedenis zal oprichten. Een terugblik op zijn tijd in Maastricht.

• RSC logo

Tijdschriften van The Royal Society of Chemistry zijn weer toegankelijk

19-08-2019

Studenten en medewerkers van Universiteit Maastricht en MUMC+ hebben weer toegang tot de artikelen in The Royal Society of Chemistry (RSC) tijdschriften. Het huidige abonnement loopt tot 2021.

• Elsevier logo

Elsevier heeft het aantal tijdschriften waarin zonder kosten open access kan worden gepubliceerd aanzienlijk uitgebreid

13-08-2019

Elsevier heeft het aantal hybride tijdschriften waarin onderzoekers van Universiteit Maastricht en MUMC+ open access kunnen publiceren zonder kosten (APC) uitgebreid tot 1650 titels. Onderzoekers kunnen nu tevens in 250 gouden open access tijdschriften van Elsevier publiceren zonder APC te betalen.

• Prof. Stefan Hild - ETP Pathfinder

Terugkijkend op de oerknal

07-08-2019

Stefan Hild (1978) is hoogleraar Experimental Physics aan de Universiteit van Glasgow. Vanaf augustus is hij hoogleraar Fundamental Physics aan de UM. In die hoedanigheid leidt hij de UM-ambitie om de Einstein Telescoop te gaan ontwikkelen. Hild houdt zich al twintig jaar bezig met het onderzoek naar zwaartekrachtgolven en was lid van het internationale team dat in 2015 de zwaartekrachtgolven als gevolg van de fusie van twee zwarte gaten ontdekte.

• Narcis screen dump

NARCIS mijlpaal: meer dan 700.000 open access publicaties geregistreerd

01-08-2019

Het Nederlandse wetenschappelijke publicatieportaal NARCIS biedt nu toegang tot meer dan 700.000 open access publicaties van Nederlandse academici. Universiteit Maastricht is goed voor 15.228 open access publicaties.

• euros

Breaking free of the Great Recession: Maastricht researchers join Horizon 2020 project

29-07-2019

GROWINPRO, a new EU-funded project led in part by Prof. Pierre Mohnen and Assistant Prof. Tania Treibich will provide a raft of joined-up policies to set Europe on a more balanced course of development – one fuelled by innovation but sensitive to issues like climate, demographic and labour changes. Six months into the project, we caught up with Pierre and Tania to hear the latest updates.

• Catalina Goanta

Eten verbindt

10-07-2019

Soulkitchen: een kijkje in de keuken van UM-medewerkers
    Catalina Goanta, universitair docent Privat Law, is de ultieme gastvrouw: “Dat vinden we in Roemenië heel normaal. Als je ergens op bezoek gaat en je krijgt niets te eten, dan is dat een reden om nooit meer terug te komen. Het is een teken van respect.”

• Elsevier logo

Overeenkomst met Elsevier verlengd tot 2020

01-07-2019

Eind 2018, toen het 'huidige' contract met Elsevier eindigde, kwamen de VSNU en Elsevier overeen om de besprekingen over een nieuw contract voort te zetten terwijl de bestaande overeenkomsten werden gehandhaafd. Nu wordt het huidige contract met nog eens zes maanden verlengd om meer tijd voor de onderhandelingen te hebben.