• Geneeskundestudenten UM leveren waardevolle bijdrage aan coronazorg

26-10-2020

Geneeskundestudenten van de Universiteit Maastricht hebben een waardevolle bijdrage geleverd in de zorg voor COVID19-patiënten tijdens de eerste coronagolf. Nu de aantallen ziekenhuisopnames weer stijgen zou de inzet van geneeskundestudenten wederom een alternatief kunnen zijn om zorgpersoneel te ontlasten.

• COVID-19

Verpleeghuizen willen bezoekverboden tijdens nieuwe coronagolf uit alle macht voorkomen

21-10-2020

In geval van coronabesmetting tijdens de tweede golf willen Nederlandse verpleeghuizen niet weer (volledig) op slot voor bezoek. Tegelijkertijd zeggen ze niet te kunnen garanderen dat er geen bezoekverboden meer zullen komen. Voor veel verpleeghuizen is het lastig laveren tussen het welbevinden van de bewoners aan de ene kant en anderzijds het belang van infectiepreventie.

• Gestresste man houdt zijn hoofd vast
  • Ook het hbo kan meer doen voor gelijke kansen op de arbeidsmarkt

06-10-2020

Hbo’ers met een migratieachtergrond hebben meer moeite om na hun afstuderen werk te vinden dan hbo’ers zonder die achtergrond. De selectieprocedures van werkgevers en discriminatie worden vaak genoemd als belangrijke oorzaken. Recent onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht (UM) en het onderzoeksbureau van Eva Klooster toont aan dat voor gelijke toegang tot de arbeidsmarkt ook aanpassingen in het onderwijs nodig zijn.

• Interior of a quantum computer (image: IBM)

Universiteit Maastricht start quantum computing-samenwerking met IBM

05-10-2020

De Universiteit Maastricht treedt als eerste Nederlandse universiteit toe tot het IBM Q Network. Het doel van de samenwerking is het ontwikkelen van de rekenkracht die nodig is voor twee geavanceerde fysica-detectoren.

• Onderzoeksproject laat dringende noodzaak zien voor aanleren gezond gedrag op basisschool

21-09-2020

Kinderen worden gezonder als ze op school gezond lunchen, gevarieerd bewegen en in de klas leren over gezond gedrag. Dat blijkt uit het project Gezonde Basisschool van de Toekomst (GBT), waarvan op dinsdag 22 september de eindresultaten bekend worden gemaakt tijdens een symposium in Venlo.

• Kiezen voor de op één na beste gezondheidsoptie

10-09-2020

Waarom kiest de ene persoon de aanbevolen, gezonde optie en de ander voor de één na beste optie? Volgens onderzoeker Kim Romijnders spelen bij gezondheidsafwegingen die mensen maken vaak dezelfde factoren een rol.

• Patiënten met ernstig COPD gebaat bij dagelijkse dosis morfine

18-08-2020

Dagelijks gebruik van een lage dosis morfinetabletten door patiënten met een ernstige vorm van de longziekte COPD heeft een positief effect op hun kwaliteit van leven. Bovendien treden er geen negatieve bijwerkingen op. Dat blijkt uit een recente studie van Cindy van den Berg-Verberkt en dr. Daisy Janssen, beiden verbonden aan kennis- en behandelcentrum Ciro en de Universiteit Maastricht (UM).

• Europese subsidie om innovatief kankermedicijn te ontwikkelen

28-07-2020

Wetenschappers van het Universiteit Maastricht / Maastricht UMC+ en bestralingskliniek Maastro hebben anderhalve ton subsidie ontvangen van de European Research Council om een innovatief kankermedicijn een stapje dichterbij patiënten te brengen.

• Oudere dame in verpleeghuis