• pixabay_565879_helicopter_rescue_emergency_medical_verkleind.jpg

PANDEMRIC onderzoekt het profijt van euregionale samenwerking tijdens (gezondheids)crises

10-09-2020

Discoördinatie van nationale overheden aan het begin van de COVID-19-uitbraak veroorzaakte talloze knelpunten in de grensregio’s, welke nadelig bleken voor euregionale samenwerking. Het PANDEMRIC-project (Interreg V-A Euregio Maas-Rijn), gericht op het bevorderen van de Euregionale samenwerking op het gebied van de gezondheidszorg, biedt mogelijk kansen voor optimale grensoverschrijdende crisismanagement.

• ETPathfinder

Prototype Einstein Telescoop verrijst in Maastricht

10-09-2019

Technisch Weekblad interviewde Prof. Hild over de technische uitdagingen die komen kijken bij het ontwikkelen van ETPathfinder: het prototype van de Einstein Telescoop.

• Grensoverschrijdend werken

Beperkte aandacht voor grensoverschrijdend beleid in Limburgse coalitieakkoorden

13-09-2018

Stichting Geen Grens: "Nieuwe gemeente-coalities Limburg zien buitenland vaak over het hoofd". De pas aangetreden gemeentebesturen in Limburg beseffen wel dat hun gemeente aan het buitenland grenst, maar veel coalities doen daar verder niets mee in hun beleidsplannen. Dat concludeert de Stichting Geen Grens na een vergelijking van de 30 nieuwe Limburgse coalitieakkoorden.

• summer_school_flyer_for_recruiting_maastrichtu_online_deadline_7jun_verkleind.png

Studenten werken samen ter bevordering van inclusieve mobiliteit in de Euregio Maas-Rijn

10-09-2018

Tijdens de tweede week van september 2018 wordt de eerste Euregio Summer School gehouden. De week staat in het teken van de grensoverschrijdende mobiliteit in het digitale tijdperk en vindt plaats op verschillende locaties in de Euregio Maas-Rijn.

• Visiegroep Buurtalen

Manifest Buurtalen ‘Geef Frans en Duits ruimte in het onderwijs!’

14-05-2018

De Visiegroep Buurtalen heeft het manifest buurtalen opgesteld om beleidsmakers in het onderwijs ervan te doordringen hoe belangrijk goed onderwijs in de buurtalen Duits en Frans is. Sinds de lancering van het manifest op 31 januari 2018 komt het aantal ondertekeningen dichter bij het streefaantal van 10.000 ondertekenaars. De Visiegroep nodigt u uit om het Manifest te ondertekenen en met uw netwerk te delen.

• ITEM Brochures  Vera van Vliet

Expertisecentrum ITEM pleit voor herziening Belgisch-Nederlandse Belastingverdrag

27-02-2018

De lokale media besteedde deze week aandacht aan loonverschillen van grenswerkers in het onderwijs. Het verschil in beloning, als gevolg van een bepaling uit het Belastingverdrag Nederland-België wordt betiteld als 'onrechtvaardig en niet meer van deze tijd'. In hun interviews met Vlaamse krant 'Het Belang van Limburg' en Nederlandse krant Dagblad de Limburger respectievelijk pleitten Prof. dr. Anouk Bollen en Prof. dr. Marjon Weerepas (Expertisecentrum ITEM) voor een herziening van het verdrag.

• Border traffic blog

Einde aan dubbele belasting van pensioenen grensarbeiders

26-02-2018

De Belgische en Nederlandse belastingadministraties zijn op 23 februari jl. tot een akkoord gekomen op het gebied van belasting van Belgische grensarbeiders. De Nederlandse maatregel om aanvullende pensioenen tevens in Nederland te belasten, zorgde ervoor dat aanvullende pensioenen opeens dubbel werden belast. Nederland zal in het vervolg enkel belasting heffen op aanvullende pensioenen, wanneer deze pensioenen niet in België zullen worden belast. In het kader van effecten voor grensarbeiders, deelt Expertisecentrum ITEM dit persbericht.

• Samenwerking van start ter bevordering arbeidsbemiddeling over de grens

31-01-2018

Op 31 januari jl. is een nieuwe samenwerking van start gegaan ter bevordering van arbeidsbemiddeling over de grens. Met de oprichting van de Service Grensoverschrijdende Arbeidsbemiddeling (SGA) Euregio Maas-Rijn kunnen werkgevers en werkzoekenden in Nederlands en Belgisch Limburg bediend worden.

• Balance Belt

Eindelijk weer op de planken dankzij Evenwichtsriem

31-10-2017

Vier patiënten verlost van evenwichtsproblemen dankzij deelname Universiteitsfonds Limburg aan Zweit Veur Leid

• Martin Unfried

Artikel door Martin Unfried in TAZ Tageszeitung

15-07-2016

Op vrijdag 15 juli jl. verscheen Martin Unfried met zijn artikel "Debatte Europäische Union: Ein viel bemühtes Monster" in de TAZ Tageszeitung.