M.R.P. Simons
Massimiliano Simons is universitair docent in techniekfilosofie aan de Universiteit Maastricht. Hij doceert voornamelijk in de BA Digital Society en zijn onderzoek richt zich op ontwikkelingen in de hedendaagse technowetenschappen (synthetische biologie, robotica, data science), 20e-eeuwse Franse filosofie van wetenschap en technologie, filosofie van expertise en complottheorieën, en de geschiedenis van de filosofie van het experiment.
In zijn werk focust hij voornamelijk op het in kaart brengen van hedendaagse verschuivingen in wetenschappelijke praktijken, met name in nieuw opkomende domeinen zoals synthetische biologie, robotica of datawetenschap. De vraag is voornamelijk op welke manier deze domeinen een reeks verschuivingen in de relatie tussen wetenschap en maatschappij, en wetenschap en technologie belichamen. Om deze praktijken te onderzoeken maakt Simons vooral gebruik van methodes binnen de Franse wetenschapsfilosofie en science studies. Wetenschappelijke praktijken worden dus vanuit een historisch en sociologisch oogpunt bestudeerd.
Een tweede wijze waarop deze verschuivingen zich tonen is in veranderingen in de relatie tussen wetenschap en publiek, wat zich toont in een andere houding en appreciatie van wetenschap in het publieke debat. Vandaar ook Simons' interesse in thema’s rond expertise en complotwetenschappen die focussen op de verschuivende rol van wetenschappelijke instituten in onze maatschappij.
Specialisatiegebieden:
- Filosofie van de technologie, historische epistemologie, wetenschapsstudies, Geschiedenis en Filosofie van de Wetenschap (HPS), filosofie en geschiedenis van de levenswetenschappen, 20e-eeuwse Franse filosofie, filosofie van de expertise
Gebieden van lopend onderzoek:
- 20e eeuwse filosofie van wetenschap en technologie in Frankrijk en hoe eerdere generaties, variërend van Léon Brunschvicg, Gaston Bachelard en Georges Canguilhem recente geleerden zoals Michel Serres, Bruno Latour en Isabelle Stengers hebben beïnvloed. Momenteel ook aandacht voor interacties met de Franse filosofie van de technologie, verbonden met auteurs als François Dagognet, Gilbert Simondon, Gilbert Hottois en Bernard Stiegler.
- Hedendaagse technowetenschap en de geschiedenis van technowetenschap als concept. Wat wordt bedoeld met de term technoscience van auteurs als Bruno Latour, Donna Haraway of Gilbert Hottois en kan het ons helpen om zin te geven aan nieuwe wetenschappelijke disciplines zoals synthetische biologie, nanotechnologie, robotica of data science? Ook een focus op deze nieuwe technowetenschappen, hoe ze functioneren en wat voor soort onderzoeksvragen hen drijft, met actuele projecten in de synthetische biologie en data science als uitgangspunt.
Na een MA in Filosofie (KU Leuven, 2014) en een MSc in Sociologie (KU Leuven, 2015) begon hij in 2015 aan een doctoraat in de filosofie (gefinancierd door het FWO) aan het Instituut voor Wijsbegeerte van de KU Leuven, onder begeleiding van Prof. Paul Cortois. Hij verdedigde zijn doctoraat in 2019, getiteld "The Raven and the Trojan Horse: Constructing Nature in Synthetic Biology". Het richtte zich op de recent opkomende discipline van de synthetische biologie, die het leven wil begrijpen door het te synthetiseren in het lab, en hoe deze discipline te begrijpen in het licht van constructivistische claims in de wetenschapsfilosofie.
Van 2019 tot 2022 deed hij een FWO postdoc aan de Universiteit Gent, onder supervisie van Prof. Maarten Van Dyck, waarbij hij zich richtte op het concept 'technoscience'. Het doel was om te onderzoeken hoe het concept wordt begrepen door tal van filosofen en sociologen en om deze concepties te confronteren met hedendaagse technowetenschappelijke velden zoals synthetische biologie en data science.