Binnenhof Den Haag

Maastrichts Onderzoekscentrum voor Samenleving en Recht

Het Maastrichts Onderzoekscentrum voor Samenleving en Recht (MOSaR) is een rechtsgebiedoverstijgend onderzoekscentrum waarin relevant onderzoek voor de Nederlandse rechtsorde samenkomt. Binnen de alsmaar veranderende context van de Nederlandse samenleving is het onze missie om het nationaalrechtelijke onderzoek te vernieuwen, versterken en intensiveren. Belangrijke vertrekpunten daarvoor zijn de diffuse scheidslijn tussen het publieke en private domein, de toenemende druk op de rechtsstaat en de veranderende rol van privaatrechtelijke instituties. MOSaR biedt een hoogwaardige Nederlandse onderzoekscultuur met een duidelijk Maastrichtse signatuur: probleem-georiënteerd, rechtsgebiedoverstijgend en maatschappijgericht.

Onderzoek

Het onderzoek binnen MOSaR vindt plaats binnen drie centrale onderzoeksthema’s. 

  1. Publieke macht: herijking van de verhoudingen tussen overheid en maatschappij 
  2. Duurzaamheid en veranderende privaatrechtelijke instituties
  3. Het recht als toekomstgericht systeem: maatschappelijke relevantie en verankering

Deze thema’s zijn niet limitatief; ook buiten deze thema’s is er ‘vrije’ ruimte voor onderzoek naar specifieke onderwerpen die raken aan de missie van het onderzoekscentrum.

Lees meer over ons onderzoek.

Pilaren

Waarden (values)
Instituties (institutions)
Markten (markets)

Institute visual Mosar

Blogs

‘Eenvoudig beter’ of onnodig complex? De bekrachtigingsprocedure bij onteigening

  • Rechtsgeleerdheid

Deze blog verscheen op 22 januari 2025 op Nederland Rechtsstaat.

Na jaren van een wat sluimerend bestaan in de marge van het politiek-maatschappelijke debat, is het thema onteigening sinds 6 september 2021 weer onverminderd actueel. Op die dag lekten er plannen van het toenmalig demissionaire kabinet-Rutte III om boeren te onteigenen, om zo de stikstofuitstoot te verminderen.

onteigening

Grenzen aan grondgebruik

  • Rechtsgeleerdheid

Met de uitspraak van Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 18 december 2024 en het vonnis van de Rechtbank Den Haag van 22 januari 2025 komt de ‘stikstofdiscussie’ en de daarmee gepaarde maatschappelijke onrust opnieuw onder de aandacht.

Grond

De EU-aanpak van desinformatie

  • Rechtsgeleerdheid

Deze blog verscheen op 27 januari 2025 in De Hofvijver, de nieuwsbrief van het Montesqueieu Instituut.

Toegang tot betrouwbare informatie is het fundament van de rechtsstaat. Daarom vormt de verspreiding van desinformatie op sociale media een urgente uitdaging voor de Europese democratie.

Smartphone en laptop

De nationale uitzonderingstrek en de (vergeten) rol van het EU noodrecht in ‘asielcrises’

  • Rechtsgeleerdheid

Deze blog verscheen op 19 december 2024 in De Hofvijver, de nieuwsbrief van het Montesqueieu Instituut.

Vorig jaar rond deze tijd leefde in Brussel het idee dat er vanaf 2024 een periode van stabiliteit op Europees migratie- en asielgebied zou aanbreken. In december 2023 was de Europese wetgever het namelijk eens was geworden over haar nieuwe migratiepact. Heel kort had men, wellicht naïef, de hoop dat de nadruk eindelijk weer zou komen te liggen op de implementatie en naleving van de Europese regelgeving, i.p.v. op het amenderen hiervan.

Globe europa

Burger en openbaar bestuur verbonden door het recht

  • Rechtsgeleerdheid

Op vrijdag 4 oktober jl. hield ik (Prof. Dr. Raymond Schlössels) mijn Maastrichtse oratie. Het was een geweldige ervaring om voor een grote groep wetenschappers, praktijkjuristen en andere geïnteresseerden te spreken over de relatie tussen burger en bestuur. Door allerlei affaires en maatschappelijke ontwikkelingen verschuift er veel op dit vlak. Het recht heeft het moeilijk om het vertrouwen tussen burger en bestuur toekomstbestendig te borgen. 

Kaft oratie Raymond Schlossels

Nieuws

Oproep voor papers – 'Truth & Authority Conference'

Dien jouw paper in voor de 'Truth & Authority Conference'.

n

Plannen nieuw kiesstelsel: van evenredigheid naar ongelijkheid?

Met het invoeren van een nieuw kiesstelsel wil de Nederlandse regering de regionale verbinding tussen kiezers en gekozenen versterk

Tweede Kamer

MOSaR: nieuwe onderzoeksgroep van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid gelanceerd

Het Maastrichts Onderzoekscentrum voor Samenleving en Recht (

Groepsfoto bestuur MOSaR