Dr Linda Rieswijk, Ph.D. (L.)

Momenteel werk ik als docent bij de afdeling Advanced Computing Sciences (DACS) en bij de Universiteitsbibliotheek (Universiteit Maastricht). Als docent besteed ik 80% van mijn tijd aan onderwijs en 20% aan onderzoek. Ik geef les binnen de bachelor- en masteropleidingen. Mijn lesgeven bestaat voornamelijk uit; doceren, studentbegeleiding en onderwijsontwikkeling (Master in Responsible Data Science, Master in Health and Digital Transformations). Naast het geven van onderwijs binnen bestaande master- en bachelorprogramma's, ben ik als docent betrokken bij het UM General PhD Training Programma van de UM (o.a. sessies over Onderzoeksethiek en Integriteit, Open Science en Research Data Management, en Impact en Wetenschapscommunicatie). Ik ben ook geïnteresseerd in wetenschapscommunicatie en werk daarom als vrijwilliger binnen Pint of Science Netherlands. Op het gebied van onderzoek ben ik vooral geïnteresseerd in het toepassen van verantwoorde datawetenschapsmethoden in de domeinen van moleculaire epidemiologie, milieugezondheidswetenschappen en toxicogenomica. Eerder bekleedde ik een postdocfunctie bij het Institute of Data Science en bij de School of Public Health van de University of California Berkeley in de Verenigde Staten, waar ik werkte aan het gebruik van big data om de risicobeoordeling van kankerverwekkende stoffen te verbeteren. Door de vakgebieden toxicologie, moleculaire epidemiologie en exposomics te combineren met datawetenschap en op bio-informatica gebaseerde analyses, kon ik inzicht krijgen in de etiologie van verschillende niet-overdraagbare ziekten zoals kanker, diabetes en neurodegeneratieve ziekten. Voordat ik naar de VS verhuisde, werkte ik ook als postdoctoraal onderzoeker bij de afdeling Bio-informatica (Universiteit Maastricht) waar ik me richtte op het ontwikkelen van een ontologie voor het nanoveiligheidsdomein; de eNanoMapper-ontologie. In 2016 behaalde ik mijn PhD in Toxicogenomics aan de Universiteit Maastricht. Ik heb een MSc en een BSc in Nutrition & Health van Wageningen University.

Expertises

Van 2019-2021 ben ik betrokken geweest bij de ontwikkeling en het doceren van een aantal cursussen, bijvoorbeeld onze Data Science Summerschool en de EDLAB CPD-workshop over Jupyter Notebooks. Binnen de Bachelor Biomedische Wetenschappen heb ik zowel practica begeleid als colleges gegeven. Ook heb ik een aantal studentenprojecten begeleid, zoals die van Honours+ en UCM. Daarnaast ben ik ook betrokken geweest bij de ontwikkeling van de Master in Health and Digital Transformation en de Master Responsible Data Science. Daarnaast ben ik werkzaam als studieadviseur bij University College Maastricht. In 2016 heb ik mijn BKO behaald. Ik ben ook de PhD/postdoc coordinator van het BKO/CPD traject binnen de Faculty of Science and Engineering. In september 2021 ben ik begonnen als docent bij het Department of Advanced Computing Sciences. Sinds September 2023 ben ik lid van de FSE faculteitsraad. In mijn aanstelling spendeer ik 80% van mijn tijd aan onderwijs en 20% aan onderzoek. 

Expertise:

  • Toxicogenomics
  • MicroRNAs and epigenetica
  • Systeem Biologie
  • Chemische carcinogenese
  • Bioinformatica
  • Data analyse
  • Pathway and Netwerk analyse
  • Data integratie
  • Ontologie ontwikkeling en validatie
  • Data Science
  • Lesgeven (bijvoorbeeld mentoring van PGO groepen, vaardigheids supervisie, beoordelen van verslagen)
  • Schrijven van wetenschappelijke artikelen

In mijn vrije tijd werk ik ook als vrijwillige stadscoördinator voor Pint of Science Nederland. In 2020 en 2021 organiseerden we online evenementen voor #pintNLthuis en in 2022 en 2023 was ik verantwoordelijk voor de organisatie van het wetenschapsfestival in lokale pubs. 

Loopbaan

In 2004 startte Linda haar bacheloropleiding "Voeding en Gezondheid" aan de Universiteit van Wageningen, gespecialiseerd in Moleculaire Voeding. Na haar afstuderen in 2007 vervolgde ze haar studie met een master in hetzelfde vakgebied en behaalde ze haar diploma in september 2009. Tijdens haar master studie werkte ze 6 maanden aan een thesis over anti-oxidatieve eigenschappen van seleen in perifere mononucleaire bloedcellen (PBMC's) in het kader van de studie Selenium en Prostaatkanker (SePros). Nadat ze haar master thesis had afgerond, ging Linda 4,5 maanden naar het Verenigd Koninkrijk om stage te lopen bij het Human Nutrition Research Center van de Universiteit van Newcastle. De stage had betrekking op de studie van het weefselspecifieke effect van maternale folaatdepletie op de epigenetische genregulatie bij het nageslacht van muizen. Op 1 januari 2010 begon Linda te werken als een PhD op het gebied van toxicogenomics aan de Afdeling Toxicogenomics (Universiteit Maastricht) binnen een belangrijk door de EU gefinancierd onderzoeksprogramma van het Nederlands Toxicogenomic Centre getiteld: "Een toegepaste systeembiologische benadering om chemische veiligheid te voorspellen”. Het doel van dit doctoraatsproject was om de rol van microRNA's en epigenetica in chemische carcinogenese op te helderen door een integratieve toxicogenomics-benadering toe te passen. Ze promoveerde in januari 2016. Op 1 februari 2015 begon Linda te werken als postdoctorale fellow bij het eNanoMapper-project (http://www.enanomapper.net), gevolgd door nog een korte postdoctorale fellowship in februari en maart 2017 bij het Maastricht Institute for Data Science om de inspanningen van prof. Michel Dumontier en zijn team kracht bij te zetten m.b.t. het cureren van medicatie-indicaties voor DailyMed. In april 2017 verliet Linda Nederland voor een postdoctorale fellowship in de VS aan de School of Public Health van de University of California Berkeley. In het lab van prof. Martyn Smith ze heeft gewerkt aan verschillende projecten gerelateerd aan exposomics. In januari 2019 keerde ze terug naar het Institute of Data Science om opnieuw samen te werken met prof. Michel Dumontier binnen het Digital Society-project van de VSNU en het BReIN (Brightlands e-Infrastructure for Neurohealth) project. Vanaf september 2021 is Linda werkzaam als docent bij het Department of Advanced Computing Sciences, de Universiteitsbibliotheek (binnen het UM General PhD Training Programme) en is de PhD/postdoc-coördinator van het BKO/CPD-traject bij FSE centraal.