19 apr
12:00

Promotie Mw. Charlotte P.J. Talbot, MSc.

Promotores: prof.dr.ir. R.P. Mensink, prof.dr. J. Plat

Trefwoorden: hart- en vaatziekten, HDL, efflux, cholesterol

"Cholesterol efflux as a measure of HDL functionality in humans: impact of genetics, diet and weight loss"

Hart- en vaatziekten behoren tot de meest voorkomende doodsoorzaken ter wereld. De preventie van hart- en vaatziekten is vaak gericht op het verhogen van het HDL-gehalte in het bloed. HDL is namelijk het ‘goede’ type cholesterol. Deze aanpak heeft echter niet geleid tot een afname van het risico op hart- en vaatziekten. Uit recente gegevens komt naar voren dat een toename van het HDL-gemedieerde vermogen tot uitstroom (efflux) van cholesterol meer bescherming biedt. Uit de onderzoeken in dit proefschrift blijkt dat de mate van efflux van cholesterol genetisch bepaald is. De voedingsbestanddelen die wij hebben onderzocht, namelijk theobromine (een bestanddeel van pure chocolade), plantensterolen en plantenstanolen, zijn niet geassocieerd met een toename van de HDL-gemedieerde efflux van cholesterol. Hetzelfde geldt voor gewichtsverlies.

Lees ook