CS@Work: informatie voor organisaties
Het Department of Advanced Computing Sciences (DACS) aan de Universiteit Maastricht plaatst de meest getalenteerde en ambitieuze bachelorstudenten bij partnerorganisaties in de Euregio. Dankzij het CS@Work programma krijgen studenten de kans om drie dagen per week aan een boeiende academische uitdaging te werken. Gedurende een periode van een jaar zetten ze hun tanden in een uitdaging op het gebied van Computer Science, waarbij ze worden begeleid door één academisch begeleider van de universiteit en één begeleider van de organisatie waar ze werkzaam zijn.
CS@Work (Computer Science at Work) is een honourstraject van de bacheloropleiding Computer Science. CS@Work start per 2024/2025 en is geïnspireerd door ons honoursprogramme KE@Work waarbij onze studenten al meer dan 10 jaar lang Data-Science en AI projecten uitvoeren bij verschillende organisaties zoals Accenture, APG, Mediaan and Q-Park.
Waarom meedoen aan CS@Work?
- Krijg toegang tot state-of-the-art kennis op het gebied van Software Development en opkomende technologieën uit Computer Science
- Maak kennis met onze beste studenten en laat ze kennis maken met jouw organisatie, nog voordat ze afstuderen
- Met een programmaduur van een jaar kunnen CS@Work-studenten deel uit maken van een development team en hun bachelor thesis gebruiken om een vraagstuk te beantwoorden binnen jouw organisatie
Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe partners met uitdagende projecten. Staat jouw organisatie volgend ronde op de lijst? Heb je interesse, aarzel dan niet en neem contact met ons op: we vertellen je graag meer!
Wat kan een CS@Work student voor je betekenen?
Veel! CS@Work is een honourstraject binnen de bacheloropleiding Computer Science, een opleiding waarin software ontwikkeling en het gebruik van nieuwe computer technologieën samenkomen.
Curriculum en kwalificaties
Uiteraard volgen onze bachelorstudenten tijdens hun eerste twee jaar vakken op het gebied van computer technologie, programmeren en de nodige wiskunde. Vanaf jaar twee kiezen ze daarnaast ook voor een deel hun eigen traject. Zo kunnen ze tijdens hun derde semester kiezen voor een module “Intelligent Interaction” of “Artificial Intelligence and Machine Learning”, en tijdens het vierde semester voor “High Performance Computing” of “Cybersecurity and Internet of Things”.
Voor het CS@Work-programma selecteren we alleen de best presterende studenten, ze scoren gemiddeld minstens een 7,5. Voorafgaand aan de start van CS@Work, leren we ze vaardigheden die van pas komen op de werkvloer.
Goed om te benadrukken is dat de CS@Work-studenten er niet alleen voor staan: elke student wordt tijdens het hele project begeleid door een academisch staflid van het Department of Advanced Computing Sciences.
De voordelen
Het CS@Work programma is gebaseerd op het succesvolle KE@Work waaraan in de eerste 10 jaar meer dan 60 organisaties en bijna 200 studenten deelnamen. Toen professor Frank Thuijsman in 2014 KE@Work startte, had hij een 'triple-win'-structuur voor ogen: een programma waar alle partijen - studenten, universiteiten en bedrijven – van profiteren.
Alleen de beste studenten
CS@Work-studenten scoren gemiddeld minstens een 7,5 en behoren tot de beste 25% van hun jaargang. In plaats van de reguliere groepsprojecten, werken CS@Work-studenten gemiddeld 24 uur per week bij een organisatie.
Na de matchingsprocedure in maart, gaat de student vanaf september een jaar lang aan de slag in de geselecteerde organisatie. Eerst maakt de student deel uit van een development team, en daarna schrijft de student ook een bachelor scriptie over een onderwerp dat aansluit bij de doelen van de organisatie.
CS@Work-studenten brengen veel technische kennis mee, vooral als het gaat om de nieuwere ontwikkelingen. Op het niveau waarop deze studenten presteren, leren ze niet alleen van jou, maar jij ook van hen!
Bovendien biedt het CS@Work-programma een unieke kans om in contact te komen met zeer gewilde afgestudeerden - en dat al voordat ze de arbeidsmarkt betreden.
Academische begeleiding
Elke student wordt begeleid door een academicus. Deze persoon is een staflid van het Department of Advanced Computing Sciences en helpt de student met de academische uitdagingen van het project.
Waar moet ik aan voldoen om CS@Work partner te worden?
Is jouw organisatie gevestigd in de buurt van Maastricht en sta je open voor de mogelijkheid om gedurende een jaar samen te werken met enkele van onze meest getalenteerde studenten? Kan jij een student een plaats aanbieden in een development team en heb je zelf of sta je open voor een uitdagend vraagstuk waar de student een thesis kan over maken?
Is je antwoord op deze vragen ja? Geweldig – dit zijn de belangrijkste ingrediënten! Daarnaast verwachten wij van CS@Work partnerorganisaties dat zij de volgende zaken leveren:
Betrokkenheid bij het CS@Work traject
Als deelnemend bedrijf ben je betrokken bij het gehele CS@Work-traject.
Om de juiste studenten met de juiste organisaties te matchen organiseren we een CS@Work fair waarin jullie mekaar kunnen leren kennen. Voorafgaand aan het evenement ontvangen alle deelnemende bedrijven een kopie van de CVs die de studenten tijdens een van de workshops hebben opgesteld. Studenten krijgen in diezelfde week een bundel met een beschrijving van alle deelnemende organisaties en de beschikbare projecten. In die projectbeschrijving kan je ook aangeven of het gewenst is dat de student aan een van de specifieke modules uit jaar twee zoals boven beschreven heeft deelgenomen.
De CS@Work Fair is hét moment waarop je voor de eerste keer kennismaakt met alle deelnemende studenten. Afhankelijk van het aantal studenten/deelnemende organisaties is de fair een hele dag of een namiddag. Tijdens de fair worden alle organisaties bezocht door alle studenten met een geschikte achtergrond. Je kan tijdens een 8 minuten speeddate je organisatie en project voorstellen en vragen aan de student.
Na de fair lijst je dan alle studenten op waar je mee wil werken. De studenten doen hetzelfde voor alle projecten waarmee ze aan de slag willen. Een matching algoritme zorgt er dan voor dat we met een optimale opdeling van project-student paren van start kunnen gaan.
Na het matchen, gaan we verder met het tekenen van de contracten.
Tijdens het traject is er maandelijks contact met de begeleider van de universiteit. Aan het einde van ieder semester – dus tweemaal per jaar – komen jullie samen om het project te evalueren en de vervolgstappen te bespreken.
Stagevergoeding
Aan deelname is een vergoeding verbonden die zowel de stagevergoeding van de student als de kosten van wetenschappelijke begeleiding dekt. De totale vergoeding bedraagt € 975 euro per student per maand (exclusief btw).
Neem contact op!
Vragen? Meer weten? Neem contact op met het CS@Work team.
Anouk Quaden
CS@Work Coordinator
Anouk runt CS@Work van dag tot dag en is je eerste aanspreekpunt voor alle zaken rondom CS@Work.
Kurt Driessens
CS@Work Co-coordinator
Kurt is het academische CS@Work teamlid. Eerder was Kurt onder andere opleidingsdirecteur en hoofd van de opleidingscommissie.
Bas Lemmens
Project Manager DACS
Bas neemt proactief contact op met lokale organisaties om hen te betrekken als CS@Work-partner. Hij is daarnaast ook enthousiaste ondernemer in de life sciences technologie-industrie en academische wereld.