Weekend van de Wetenschap 2024
Ben jij slimmer dan een robot? Hoe koud is -200°C ongeveer? En hoe ziet een laboratorium er van binnen uit? Tijdens het Weekend van de Wetenschap vind je de antwoorden op deze vragen – en meer – bij de Faculty of Science and Engineering van de Universiteit Maastricht.
Tijdens het Weekend van de Wetenschap openen wetenschappelijke instellingen hun deuren voor bezoekers van (ongeveer) 8 tot 88 jaar oud. Ook dit jaar doet de Faculty of Science and Engineering weer mee! Jij en je familie zijn van harte welkom om op zaterdag 5 oktober onze locatie op het Gaetano Martinolaan 10 te bezoeken.
Deelname is geheel gratis.
Programma
We bieden activiteiten voor het hele gezin en in het bijzonder voor kinderen. De meeste activiteiten zijn in het Nederlands.
Faculty of Science and Engineering
Vers gemaakte stroopwafels.
Wie kan zijn robot het snelst laten lopen? Programmeer zelf je EDMO en ga de strijd aan met elkaar!
De Toren van Hanoi is een puzzelspel dat bestaat uit drie staven en een aantal schijven van verschillende grootte. De schijven beginnen gestapeld op één staaf, van groot naar klein. Het doel is om alle schijven naar een andere staaf te verplaatsen aan de hand van een aantal spelregels.
Tetris is een puzzelspel waarin je vallende blokken moet draaien en verplaatsen om volledige horizontale lijnen te vormen zonder openingen. Zodra een lijn volledig is, verdwijnt deze en krijg je punten.
In dit spel is het de bedoelding dat je elke beurt 1, 2 of 3 lucifers weg pakt maar is het doel dat jij de laatste lucifer pakt. Lukt het jou?
Leer programmeren op deze minicomputer!
Hoe krijg je muziek uit bananen? Hoe kan een citroen een batterij worden? Dit en meer ontdek je op de proefjesmarkt.
Ontdek de oudheden en leer hoe deze oude resten ons verhalen vertellen over het leven van miljoenen jaren geleden.
De kracht van wind is een indrukwekkende natuurlijke kracht die we dagelijks kunnen ervaren. Dit proefje laat zien hoe windenergie kan worden omgezet in beweging.
Hoe kun je meten hoeveel cafeïne thee bevat? Zit er meer cafeïne in thee wanneer je deze 15 minuten laat trekken? Bevat zwarte thee meer cafeïne dan groene thee? Laat je verbazen!
Bezoek ETpathfinder, het wereldwijd unieke natuurkundelaboratorium
ETpathfinder is een proefopstelling voor het ontwikkelen van technologie die we nodig hebben voor betere zwaartekrachtsgolf-detectoren. Zwaarte-watte? Dit soort detectoren zijn extreem gevoelige machines, die de piepkleine verstoringen kunnen meten die optreden als - ergens ver weg in het heelal - zwarte gaten of andere zware hemellichamen op elkaar botsen. De Einstein Telescoop is zo'n machine, die momenteel wordt uitgedacht. Er is straks maar één Einstein Telescoop in de hele wereld - en die wordt misschien wel onder de grond hier in Limburg gebouwd.
Er is ook maar één ETpathfinder-lab, dat onderzoek doet voor technologieën die over de hele wereld bij zwaartekrachtsgolf-detectoren gebruikt worden. Op 5 oktober kan jij dat met eigen ogen zien en alles horen over de ETpathfinder.
Registratie voor de ETpathfinder rondleiding opent op 18 september
Rondleidingen bij ETpathfinder worden in het Nederlands gegeven
Er is maar beperkt plek bij de rondleidingen. Daarom is het alleen mogelijk om mee te gaan als je vooraf gereserveerd hebt.
School of Business and Economics (SBE)
Hoe werkt Virtual Reality?
Samen met het Digital Experience Lab (DEXLab) ga jij aan de slag met VR-brillen en leer je hoe dit wordt toegepast in het onderwijs. Je leert ook het verschil tussen Virtual Reality en Augmented Reality (denk aan Pokémon Go).
Hoe werkt Investeren?
In dit spel leren deelnemers slimme financiële beslissingen te maken. Bij elke stap moeten ze kiezen tussen geld sparen om een gratis ticket te claimen of een deel van hun toegewezen geld uitgeven om een betaald ticket te kopen. Elk ticket bevat een ander bedrag, maar de betaalde tickets hebben een grotere kans op een hoger bedrag. Aan het einde van het spel vergelijken we de totaal verzamelde bedragen om te zien welke deelnemer het meeste geld heeft verzameld!
Hoe werkt Armoede?
In dit experiment ga je onderzoeken hoeveel je met geld kunt kopen in verschillende landen, door te kijken welke boodschappen je kunt krijgen met een euro. Je verzamelt boodschappen voor een bepaald bedrag, weegt het voedsel en kijkt hoe gezond het is. Het doel is om erachter te komen of het voedsel dat je met dit bedrag koopt, genoeg is voor een gezond en voedzaam dieet.
Hoe werkt een Nieuwsgierige Wetenschapper?
Stap in de schoenen van een wetenschapper en ervaar hoe je jouw eigen vraagstukken zou kunnen onderzoeken.
Nils Backes
Nils Backes
Nils Backes