29 apr
19:00 - 20:30

Terugblik op The Maastricht Debate 2019

Op 29 april gingen in Maastricht Bas Eickhout (Europese Groenen), Frans Timmermans (Europese Socialisten), Violeta Tomić (Europees Links), Guy Verhofstadt (Liberalen en Democraten voor Europa) en Jan Zahradil (Conservatieven en Reformisten in Europa) met elkaar de strijd aan over kernthema’s rond de toekomst van Europa. The Maastricht Debate 2019 was wereldwijd te volgen via een livestream van POLITICO Europe. Meer dan 50 universiteiten in heel Europa organiseerden debate-viewing events. Direct na het debat was het aantal live kijkers van de stream 133.500. Op dit moment is dat aantal opgelopen naar 200.000.

Voor een publiek van 500 jongeren en in aanwezigheid van een groot aantal nationale en internationale media beantwoordden de debaters vragen op basis van drie hoofdthema’s: Digitaal Europa, Toekomst van Europa, en Duurzaam Europa. Dit laatste thema kwam voort uit een enquête, uitgevoerd door de Universiteit Maastricht.

De moderators, Rianne Letschert, rector magnificus van de Universiteit Maastricht, en Ryan Heath, politiek redacteur van POLITICO, hielden het publiek geïntrigeerd dankzij hun directe en pittige vragen die binnen maximaal 1,5 minuten beantwoord moesten worden door de kandidaten.   

En de winnaar is...

Tijdens het debat kon het publiek stemmen om te bepalen wie volgens hen de beste debater was. De winnaar bleek Frans Timmermans, met een tweede plek voor Bas Eickhout.

The Maastricht Debate 2019 wordt gezamenlijk georganiseerd door de drie partners van Maastricht, Working on Europe – Universiteit Maastricht, Gemeente Maastricht en Provincie Limburg -, en het European Youth Forum en European Journalism Centre.

Live viewing party

Gedurende en na afloop van het debat organiseerde Studio Europa een Live Viewing Party met food trucks, gezellige zitjes, live muziek, een pop-up I am so Angry fotocabine en de What’s Up Europe? infomarkt. In een plezierige en inspirerende omgeving kregen heel veel mensen, jong en oud, de kans kennis te maken en te spreken met de verschillende organisaties die aan de slag zijn voor hun toekomstige Europa. Na het bekijken van het debat was het tijd voor een aftershow analyse op het podium met Are We Europe | #ProveThemWrong | Volt | Iron Curtain Project | Kiesvrouwen. De avond werd afgesloten met DJ’s en silent disco.

De livestream gemist? Maak je geen zorgen, je kunt hem hier bekijken. Lees ook wat Philip Schacht, een van onze studenten, over het debat schreef (in het Engels).

Gerelateerd evenement: Studentendebat met Europarlementariërs

Ook interessant voor jou is het Studentendebat met Europarlementariërs op 14 mei in La Bonbonnière te Maastricht. Tijdens dit debat kan jij jouw mening geven en die van de Europarlementariërs horen over belangrijke onderwerpen in Europa, als werken en studeren in zowel binnen- als buitenland en veiligheid en migratie in Europa.

Lees ook