03 jul
16:00

Promotie Michelle Daan Pang

Promotor: Prof. Dr. Ellen Blaak, Prof. Dr. Gijs Goossens

Trefwoorden: Obesitas, Metabole gezondheid, Zoetstoffen, Afvallen
 

"Targeting obesity and metabolic health: A sweet, energy-restricted, and a family-based approach"

Obesitas is een complexe chronische ziekte met een wereldwijde toenemende prevalentie. Om de gezondheid van mensen met obesitas te verbeteren en de wereldwijde last van obesitas-gerelateerde gezondheidsrisico’s te verminderen zijn uitvoerige strategieën nodig. In dit proefschrift zijn verschillende strategieën onderzocht om obesitas te verminderen en de metabole gezondheid te verbeteren, waaronder:

  1. Een zoete benadering: gebruik van zoetstoffen ter vervanging van suiker

  2. Een energiebeperkte benadering: toepassing van een laag-calorisch dieet voor gewichtsverlies

  3. Een gezinsgerichte benadering: onderzoek naar gewichtsbehoud voor ouder en kind 

In dit proefschrift werd aangetoond dat gewichtsverlies de metabole gezondheid verbetert en gezinsgerichte benaderingen effectief zijn in het reguleren van het gewicht bij kinderen. Langdurige inname van zoetstoffen verbetert de energiebalans en de regulatie van lichaamsgewicht zonder cardio-metabole gezondheidseffecten. Ook zijn veranderingen in de genexpressie in vetweefsel en in de samenstelling van de darmflora gevonden bij langdurige inname van zoetstoffen, wat wijst op mogelijke gunstige effecten. 

De resultaten dragen bij aan waardevolle kennis op het gebied van obesitasonderzoek, metabolische gezondheid en voedingsinterventies, waarbij de potentie van zoetstoffen wordt benadrukt om gunstige veranderingen in de darmflora te bevorderen naast de regulatie van lichaamsgewicht.

Klik hier voor het volledige proefschrift.

Klik hier voor de livestream.