30 mei
16:00

Promotie Katherine Christophe Bassil

Promotor: Prof. dr. Bart P.F. Rutten

Co-promotores: Dr. Gunter Kenis, Dr. Laurence C.C. de Nijs

 

Trefwoorden: vroegkinderlijke stress, hersenontwikkeling, ethische kwesties van geavanceerde technologieën, ethische uitdagingen van biomarkers in het leger

"Stress-in-a-dish: Modeling the neurobiology of glucocorticoids in vitro, investigating stress susceptibility, and highlighting ethical implications"

Dit proefschrift onderzocht de impact van chronische stress op de ontwikkeling van de menselijke hersenen. Vroege stress in het leven kan ervoor zorgen dat kinderen en adolescenten kwetsbaar worden voor stress-gerelateerde aandoeningen zoals depressie, wat benadrukt dat het een belangrijk volksgezondheidsprobleem is. Om een beter begrip te krijgen over hoe chronische stress de ontwikkeling van de hersenen beïnvloedt, werd een laboratoriummodel gebruikt om de effecten van chronische en hoge levels van cortisol, het stresshormoon, op neuronen – de fundamentele componenten van de hersenen – te onderzoeken. Dit onderzoek toonde schadelijke effecten aan van chronische cortisolblootstelling in de vroege stadia van de hersenontwikkeling door verstoring van stress gerelateerde functies in neuronen.

Daarnaast belichtte deze proefschrift ethische dilemma’s rondom innovatieve technologieën zoals hersenorganoïden en biomarkers. Hoewel deze ontwikkelingen veelbelovend zijn, roepen ze ook zorgen op over hun gebruik en implicaties in militaire contexten door bijvoorbeeld te kijken naar gevoeligheid voor de ontwikkeling van posttraumatische stressstoornis (PTSD). Dit werk benadrukt het belang van het overwegen van de ethische implicaties in stressonderzoek en klinische praktijken. Door het complexe samenspel tussen stressmechanismen, kwetsbaarheid voor aandoeningen en ethische uitdagingen te begrijpen, dient dit proefschrift als een opstap naar verantwoordelijke en impactvolle vooruitgang in stress gerelateerde vakgebieden.

Voertaal: Engels

Klik hier voor de live stream.