10 sep
14:00 - 16:40
Studium Generale | Film & Talk Short

PAS op MAAS!

Dit jaar geen start met ons eigen PAS Festival. Even een pas op de plaats. Het PAS wordt een tweejaarlijks festival, dus in 2024 pakken we weer uit met een programma vol kunst, wetenschap, theater en muziek.

Wel zijn we aanwezig op het culturele festival MAAS! Met onze Film & Talk partner Lumière Cinema vertonen we drie korte documentaires over wetenschappelijk onderzoek waarna we in gesprek gaan met wetenschappers van onze universiteit. Het zijn drie programma’s van ongeveer veertig minuten waarin we praten over hoe onderzoek wordt gedaan, wat de wetenschapper motiveert, welke rol intuïtie speelt en wat de wetenschap bijdraagt aan de samenleving.

Programma
The Mystery of MS, 14.00-14.40 uur

Regie: Suzanne Raes
We volgen neurowetenschapper Jeroen Geurts in zijn onderzoek van naar de oorzaak van multiple sclerose (MS), wat voor hem voelt als een speurtocht door een donker bos.
Samen met neurochirug dr. Kim Rijkers duiken we dieper in ons brein en spreken we ook over ontwikkelingen op het gebied van Deep Brain Stimulation

The Underground Astronaut, 15.00-15.40 uur | Engelstalig
Regie: Marleine van der Werf
Evolutionair bioloog Toby Kiers neemt ons mee op haar epische missie om wereldwijde schimmelnetwerken in kaart te brengen en te begrijpen, voordat het te laat is.
Dr. Roy Erkens, verantwoordelijk voor het onderwijs in plantenevolutiebiologie aan het Maastricht Science Programme, schuift aan om zijn inzichten met ons te delen.

Moving Mountains, 16.00-16.40 uur
Regie: Renko Douze
Berghydroloog Walter Immerzeel trekt naar grote hoogtes in de Himalaya om nauwkeurige weermetingen te doen die nodig zijn om de gevolgen van klimaatverandering te voorspellen.
Met iemand van het Maastricht Sustainable Institute praten we na de film verder over het klimaat en duurzaamheid.

 

Meer informatie over het festival is te vinden op festivalmaas.nl.
De  documentaires worden beschikbaar gesteld en zijn geproduceerd door Ammodo Docs: 
ammododocs.org.


Ammodo Docs presenteert artistieke korte documentaires over originele denkers. In films van vijftien minuten dagen gerenommeerde filmmakers je uit de wereld te bekijken door de ogen van grensverleggende kunstenaars en wetenschappers. Laat je meenemen in hun wereld en ontdek hoe ze de samenleving in beweging brengen.

Meer events