28 jun
16:30

Inauguratie Prof.dr. Hylke Dijkstra

Benoemd tot hoogleraar "Internationale veiligheid en samenwerking" aan de 
Faculty of of Arts and Social Sciences

"Multilateralism amid Geopolitics: Rethinking International Cooperation in the 21st Century"


Geopolitiek is terug en grootmachten benaderen dringende internationale problemen – klimaat, artificiële intelligentie of mondiale gezondheid – steeds meer door een competitieve bril. Multilaterale instellingen lijken vastgelopen doordat wereldwijde rivalen voortgang blokkeren en zich niet houden aan de vastgestelde normen en regels. 

Denkend aan zijn eerste herinneringen over internationale betrekkingen en zijn ervaring als VN-stagiair in New York, reflecteert hoogleraar Hylke Dijkstra op internationale samenwerking in de 21ste eeuw. Hij blijft pleiten voor het multilateralisme, een unieke vorm van samenwerking gekenmerkt door diffuse wederkerigheid, algemene principes en non-discriminatie, en een nadruk op deskundig beleid. 

Gebaseerd op empirisch onderzoek laat hij zien dat multilaterale instellingen verrassend robuust zijn en dus goed uitgerust voor een tijdperk van toegenomen geopolitiek. Met veel op het spel zou Europa opnieuw moeten investeren in multilaterale samenwerking, zelfs als dat geduld en overeenstemming, meer financiering en toegewijd leiderschap vereist.

Klik hier voor de livestream.