18 sep 16 okt
19:30 - 21:30
Studium Generale | Collegereeks

Europese integratie aan de grens / European Integration at the Border

The first lecture of this series is in English (see description below), all the others will be in Dutch.

Dagelijks overschrijden honderden grensbewoners in de Euregio Maas-Rijn de landsgrens om te werken, winkelen, studeren of recreëren. Het opheffen van de grenscontroles heeft het makkelijker gemaakt, maar er bestaan nog veel zichtbare en onzichtbare beperkingen als het gaat om grensoverschrijdende samenwerking en mobiliteit. Deze reeks gaat in op de noodzaak voor en de wijze waarop verdergaande Europese integratie aan de grens dient plaats te vinden. Hoe hebben bijvoorbeeld (bestuurlijke) samenwerking, arbeidsmobiliteit, veiligheid en gezondheidszorg zich grensoverschrijdende ontwikkelt en wat kunnen we van de toekomst verwachten? Hoe kunnen we Europese Integratie aan de grens verder bevorderen?
 

De afzonderlijke colleges 
1. How to 'govern' together across borders? (Neuhold / 18 Sep)
When looking at how administrations and other actors such as NGOs work together across national borders we can observe "processes of governance in action". This lecture will zoom in on how this process plays out in the practical (political) process.

2. Euregionaal Expertise Centrum voor de Chirurgische Zorg van het Kind: noodzaak, uitdagingen en oplossingen (Van Gemert / 2 okt)
Het voortbestaan van de chirurgische zorg voor het kind wordt bedreigd door de geografische ligging in een grensgebied en een veranderend politiek klimaat. De enige oplossing is een intensieve grensoverschrijdende samenwerking tussen partners in een Euregionaal expertisecentrum.

3. Over de sociale cohesie en de veerkracht in Nederland en haar grensregio’s (Schmeets / 16 okt)
Met gegevens over meer dan 90 duizend personen worden trends over de periode 2012-2023 gepresenteerd en komen (grens) regionale verschillen aan bod. Specifieke aandacht krijgt de invloed van de Covid-19 pandemie op het vertrouwen en de participatie, met de onderliggende vraag hoe veerkrachtig de Nederlandse samenleving is. 


Deze reeks bestaat uit 8 colleges. Aan bod komen nog:

-Public Affairs en lobbyen voor Limburg in de Europese Unie (30 okt)
-De grenzen van de Limburgse arbeidsmarkt: Randland- of Euregio? (13 nov)
-Uitdagingen en kansen van wonen en werken in een grensregio (27 nov)
-Dilemma's in de aanpak van grensoverschrijdende criminaliteit (4 dec)
-Taalpolitiek in de grensregio (18 dec)

Deze reeks is tot stand gekomen in samenwerking met Institute for Transnational and Euregional cross bordercooperation and Mobility (ITEM)

Lees ook