05 okt
20:00 - 21:30

Ei, foetus, baby: Wat classificaties doen




Niemand kan door een zwangere buik heen kijken. En toch vind je met een paar muisklikken gedetailleerde informatie over menselijke foetussen, embryo’s, en eicellen, en zelfs daar weer de binnenkant van. Dat roept verwondering op over de vorming van nieuwe mensjes, maar zelden over de kennis daarvan. Die nemen de meeste mensen gewoon voor lief, terwijl ze toch ook niet vanzelfsprekend is.

Al eeuwenlang proberen onderzoekers, tot voor kort alleen mannen, kennis te produceren over de ontwikkeling van nieuwe mensjes. Zij gebruikten daarvoor een groot scala aan technieken en methoden die door de tijd heen veranderden. Maar ook hun definities oftewel ‘classificaties’ zijn van groot belang: wanneer mag of moet een vrouw bijvoorbeeld ‘zwanger’ heten, en is ze dat dan van een ‘vrucht’, ‘ei’, ‘foetus’ of ‘kind’? Wat telde en telt als ‘een abortus’?

Classificaties hebben consequenties, betoogt Trudy Dehue, en bij zwangerschap zijn die voornamelijk voor de vrouw die zwanger is. Maar in de vele wetenschapsgeschiedenissen van beroemde ontdekkers komt dat aspect niet of nauwelijks aan bod.

Trudy Dehue was tot haar emeritaat in 2016 hoogleraar wetenschapsonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar eerdere boeken werden bestsellers en de eerste druk van Ei, foetus, baby kreeg meteen overweldigend veel aandacht in de pers. Meer informatie op trudydehue.nl.

Lees ook

Meer events