26 jan
15:30 - 17:15

48ste Dies Natalis

Vrijdag 26 januari 2024 staat in het teken van de 48ste verjaardag van de Universiteit Maastricht. Wij kijken uit naar deze Dies Natalis met bijzondere prijsuitreikingen, toespraken en muziek.

Tijdens de feestelijke bijeenkomst in de Sint Janskerk geeft professor Robert Dur een inspirerende keynote-lezing. Ook hebben we dit jaar de eer om twee eredoctoraten uit te reiken: één als gezamenlijke eer voor professoren Liesbet Hooghe en Gary Marks, en een voor professor Christian Leuz. Verder reikt rector prof. dr. Pamela Habibović de Wynand Wijnen Onderwijsprijs, de Proefschriftprijs en de Master-studentenprijzen uit. Onze eigen FASoS-alumnus en singer-songwriter Josh Island begeleidt de ceremonie met zijn muziek.

U kunt zich aanmelden via de uitnodiging die u via de UM-mail heeft ontvangen. Of volg het evenement via de livestream die we uitzenden vanaf deze pagina.

Bekijk op deze webpagina de livestream van het event op vrijdag 26 januari vanaf 15.15 uur. Voor het ochtendprogrmama van 10.30 tot 11.30 uur, waarin de Bachelorstudent-prijzen worden uitgereikt, zie beneden.

Werkt deze livestream niet, klik dan hier.

Talent unlimited: the labour we need, the potential we can’t waste

De ambitie is een groeiende economie, de realiteit een vergrijzende bevolking. De oplossing is om ofwel doorwerken tot ver na ons zeventigste, of manieren vinden waarop onontdekt talent in al zijn diversiteit wordt gestimuleerd om een aanzienlijke bijdrage te leveren. Bij de Universiteit Maastricht pakken we deze uitdaging aan door middel van onderzoek en als werkgever. Hoe krijgen we grip op demografische gegevens en de arbeidsmarkt? Hoe kunnen we talent vanuit een ander perspectief bekijken? Hoe helpen we individuen floreren, om ook als samenleving te floreren? Kortom, een essentieel vraagstuk dat centraal staat als thema van deze Dies Natalis.
 

Keynote-lezing professor Robert Dur

In het kader van het economische thema dit jaar, hebben we professor Robert Dur gevraagd om een keynote-lezing te geven. Professor Robert Dur is hoogleraar economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij doet onderzoek naar de arbeidsmarkt, het onderwijs en het gedrag van mensen in organisaties. Veel van zijn onderzoek is in de vorm van veldexperimenten in samenwerking met bedrijven, ministeries of grote steden. De resultaten van deze experimenten zijn niet alleen praktisch relevant, maar vaak ook een bron van inspiratie voor het ontwikkelen en verrijken van theorieën. Naast zijn onderzoek is professor Dur actief in alle fasen van het academisch onderwijs. Hij is voorzitter van de Koninklijke Vereniging voor de Staathuishoudkunde, de Nederlandse vereniging van economen die dit jaar 175 jaar bestaat. Bij De Correspondent schrijft hij om de week een column over economie en bij het Ministerie van Financiën is hij expert lid van de Commissie Beleidsevaluatie. Hij is research fellow van het Tinbergen Instituut, CESifo München, IZA Bonn en ROA Maastricht.

Prof. Robert Dur

Prof. Robert Dur

Uitreiking eredoctoraten 

Dit jaar reiken we twee eredoctoraten uit. Professoren Liesbet Hooghe en Gary Marks ontvangen gezamenlijk een eredoctoraat. Beiden zijn hoogleraren Politicologie aan de University of North Carolina en verrichten onderzoek bij het Robert Schuman Centre for Advanced Studies van het Europese Universiteitsinstituut. Professoren Hooghe en Marks staan bekend om hun concept ‘Multi-level Governance’. Met hun veelgeprezen boek hierover en het onderzoek naar Europese integratie hebben ze veel onderzoekers geïnspireerd en verder geholpen. Het gezamenlijke eredoctoraat wordt toegekend door professoren Dijkstra en Vanhoonacker van de Faculty of Arts and Social Sciences.

Daarnaast reikt professor Vanstraelen van de School of Business and Economics een eredoctoraat uit aan professor Christian Leuz, hoogleraar Accounting en Finance aan de Booth School of Business van de University of Chicago. Professor Leuz' onderzoeken over essentiële thema's zoals duurzaamheid en de maatschappelijke verantwoordelijkheid van bedrijven hebben hem tot een vooraanstaand rolmodel gemaakt voor veel onderzoekers op het gebied van Accounting en Finance.

Prof. Hooghe, Marks en Leuz

Prof. Liesbet Hooghe en prof. Gary Marks (fotocredit: Arjan Bronkhorst) en prof. Christian Leuz (fotocredit: Anne Ryan)

​​​​​​​Uitreiking Bachelor-studentenprijzen

Op de dag van de Dies Natalis reikt rector prof. dr. Pamela Habibović tussen 10.30 en 11.30 uur de Bachelor-studentenprijzen uit. Deze uitreiking is te volgen via onderstaande livestream.

Meer events