Dr Veerle Spronck (V.G.A.J.)

Uitgebreid profiel is alleen beschikbaar in Engels.

Dr. Veerle Spronck werkt als onderzoeker binnen het Maastricht Centre for the Innovation of Classical Music (MCICM). Daar onderzoekt ze de rol(len) die klassieke muziek kan spelen in de samenleving. 

In juli 2022 promoveerde Veerle aan de Universiteit Maastricht op een etnografisch onderzoek naar de innovatie van participatie in klassieke muziekpraktijken. Ze analyseerde hoe Nederlandse symfonieorkesten experimenteren met de rol van hun publiek om zo hun praktijk op nieuwe manieren maatschappelijk en artistiek relevant te maken. Tijdens haar promotieonderzoek werkte ze tegelijkertijd ook samen met collega-onderzoekers, orkest-staf en -musici aan het opzetten van publieke concert-experimenten zoals The People’s Salon en het maken van een leermodel voor de veranderende orkestpraktijk. Met het opzetten en ontwerpen van zulke concert-experimenten ging ze ook in 2023 en 2024 verder. 

Voortbouwend op haar interdisciplinaire achtergrond in Kunstgeschiedenis (Vrije Universiteit) en Science & Technology Studies / Artistic Research (CAST, Maastricht University) werkt Veerle etnografisch en praktijkgericht. Dat betekent dat ze in haar onderzoek het artistieke experiment aangaat en samenwerkt met kunstenaars, ontwerpers, musici, theatermakers en culturele instellingen. De (artistieke) onderzoeksmethodes die Veerle inzet en ontwikkelt bewegen mee met en luisteren goed naar de praktijk in kwestie. Onderzoek hoeft niet altijd te resulteren in geschreven tekst – soms past een tentoonstelling, tekenen of etudes maken beter.

Veerle werkt maar voor 10% van haar tijd voor de Universiteit Maastricht. Het grootste deel van de week is ze verbonden aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht als associate lector 'Waarde(n)vol Ondernemen in en door de Kunsten', waar ze onderzoek doet naar de maatschappelijke waarde en impact van de kunsten. En waar ze de interdisciplinaire Minor 'Creative Research for Change' co-ontwikkelde en coördineert.