Toelatingstesten

Studenten die voor studie, stage of onderzoek naar het buitenland gaan moeten vaak een test doen. Bijvoorbeeld een taaltest of een test waarmee je andere kwaliteiten aantoont.

De twee bekendste taaltesten zijn het Amerikaanse TOEFL, en het Britse IELTS. Daarnaast wordt regelmatig gevraagd dat je slaagt voor een GMAT (Graduate Management Admission Test), of  GRE (Graduate Record Examinations).

TOEFL: Test Of English as a Foreign Language

Universiteiten in de Verenigde Staten, Canada en sommige andere landen gebruiken de TOEFL test om te bepalen hoe goed iemand het Engels beheerst. De (online) test kun je doen op verschillende locaties in Nederland.

Bekijk locaties, actuele data en oefenvragen  

IELTS: International English Language Testing System

Universiteiten in het Verenigd Koninkrijk, Australië en Nieuw-Zeeland gebruiken de scores van IELTS om je toelating te bepalen. De papieren test kun je doen op test locaties van de Britisch Council in Amsterdam, Eindhoven of Rotterdam. De online test kun je afleggen in Amsterdam, Barendrecht, Den Bosch of Zwolle.

Meer informatie over de IELTS test  

GMAT: Graduate Management Admission Test

Deze test is voor studenten die toegelaten willen worden tot een MBA (postgraduate opleiding in management) of andere vervolgopleiding in de Verenigde Staten op het gebied van bedrijfskunde of management.

Of je word toegelaten hangt niet alleen af van je GMAT resultaten. Tijdens de toelatingsprocedure spelen meer aspecten een rol. De GMAT doe je via de computer in een testcentrum. Er zijn testcentra op veel locaties in Nederland.

Lees meer over GMAT en de GMAT-test  
Testdata en locaties in Nederland  (klik op “search for a convenient test center") 

GRE: Graduate Record Examinations

De GRE is vereist als je een graduate studie in de Verenigde Staten wilt gaan doen. Voor de volgende studierichtingen is geen GRE vereist: rechten, medicijnen, tandgeneeskunde, diergeneeskunde, beeldende kunsten en muziek. Voor de studierichtingen bedrijfskunde en economie is in plaats van de GRE de GMAT vereist.

Lees meer over GRE