Studeren buiten Nederland

Wil je graag iets meer van de wereld zien? In je studententijd nieuwe ervaringen opdoen? 

Studenten van de UM, maar ook afgestudeerden en promovendi kunnen ervoor kiezen een tijd naar het buitenland te gaan. Voor een studie, stage- of onderzoeksplaats. Bij sommige opleidingen is een verblijf in het buitenland verplicht onderdeel van het programma.

Een verblijf in het buitenland is vaak een onvergetelijke ervaring, waarin je te maken krijgt met een andere cultuur en nieuwe vaardigheden leert. Het geeft je carrièremogelijkheden en persoonlijke ontwikkeling een boost.

Belangrijk: een goede oriëntatie

Als je naar het buitenland gaat voor studie, stage of onderzoek is het zaak je reis en verblijf goed voor te bereiden. Begin ongeveer een jaar voor vertrek, zeker als je buiten het uitwisselingsprogramma van je faculteit gaat.

Stel duidelijke doelen voor jezelf. Wat wil je studeren in het buitenland? Naar wat voor soort werkervaring ben je op zoek? Wat wil je bereiken? 

Als je dit weet, kun je gemakkelijker een keuze maken. De faculteiten van de UM bieden verschillende mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld deelnemen aan een uitwisselingsprogramma van jouw faculteit of heb je de mogelijkheid om zelf een stage te zoeken.

De meeste studenten gaan in het tweede of derde jaar van hun bachelor naar het buitenland. Tegen die tijd weet je vaak al welke opleidingen het beste bij je doelen en ambities passen. Let er wel op of het in je schema past: studieperiodes lopen niet altijd synchroon tussen universiteiten.

Haal je informatie bij de faculteiten

Het Bureau Internationale Betrekkingen en/of Stagebureau van je faculteit kan je uitgebreid informeren over je mogelijkheden. Zij hebben een overzicht van de partnerinstellingen en kunnen je vertellen of er een uitwisselings- of stageprogramma is dat aansluit bij jouw wensen.

Department of Advanced Computing Sciences (DACS)
Faculty of Arts and Social Sciences (FASoS)
Faculty of Health, Medicine and Life Sciences (FHML)
Faculty of Psychology and Neuroscience (FPN)
Faculty of Law (LAW)
School of Business and Economics (SBE)
Maastricht Science Programme (MSP)
University College Maastricht (UCM)
University College Venlo (UCV)