Hoe de gezondheidszorg in Nederland werkt

Als je (psychische) gezondheidsklachten hebt, is de huisarts je eerste aanspreekpunt. Elke student kan het beste een huisarts in Maastricht zoeken. Zo kan je de juiste zorg krijgen wanneer je het nodig hebt. In geval van psychische problemen en bij nood aan psychologische hulpverlening, ga je altijd eerst naar de huisarts. Je kan dan hulp, advies en ondersteuning krijgen van de arts zelf of de praktijkondersteuning huisarts (POH) met een specialisatie in geestelijke gezondheidszorg (GGZ).

Voor meer informatie zie het volgende filmpje:

Als blijkt dat deze ondersteuning niet voldoende is, kan je huisarts je doorverwijzen naar een specifieke therapeut of ggz-centrum voor langdurige en/of gespecialiseerde hulp. De UM psychologen kunnen je niet rechtstreeks doorverwijzen naar gespecialiseerde hulp. Dit loopt altijd via de huisarts.

Registreer je bij een huisarts of huisartsenpraktijk in je buurt zo snel je kan. Niet alle huisartsen nemen voortdurend nieuwe patiënten aan. Om te registreren maak je een afspraak bij de huisarts/praktijk en bezorg je hen jouw gegevens. Wanneer je nog  geen huisarts in Maastricht of de omgeving hebt, check dan deze website om een overzicht te krijgen van de dichtstbijzijnde huisarts/praktijk met contactgegevens of gebruik de map functie op mymaastricht.nl. Als je de afspraak gemaakt hebt, vergeet dan niet om je identiteitskaart en zorgverzekeringsgegevens mee te nemen.

Check je zorgverzekering om te weten welke hulp wel en niet gedekt wordt. Check deze link voor meer info omtrent de verplichte zorgverzekering in Nederland.

 Als je een dokter nodig hebt in het weekend of buiten de kantooruren, contacteer dan de Huisartsenpost Maastricht en Heuvelland op +31 43 3877777.

Voor levensbedreigende situaties of spoedeisende hulp, bel 112.

Als je denkt aan zelfmoord en snel met iemand wil praten, bel dan 0800-0113 of chat via www.113.nl.

Spoed of crisis? 
Neem contact op met je huisarts.

Bel buiten de kantooruren de Huisartsenpost Maastricht en Heuvelland (HAP) op +31 (0)43 75 00 123.

Voor levensbedreigende situaties, bel 112.
Als je zelfmoordgedachten hebt, bel 0800-0113 of ga naar 113.nl.