SportNL DNA databank

SportNL naar de top

De SportNL DNA databank (SDD-NL) is een initiatief van de Nederlandse topsport en een onderdeel van het Centre for DNA en Sport (CDAS). Het CDAS is een samenwerking tussen het World Performance Centre en de Universiteit Maastricht.

CDAS erkent de realiteit dat niet elke atleet met dezelfde genetische aanleg wordt geboren en probeert hiervoor de "evidence base" te creëren. Wetenschappelijk onderbouwde kennis over de relatie tussen specifieke sportkenmerken en genetische aanleg levert nieuwe data op om tot een beter onderbouwde keuze te komen in selectie, voeding, training, blessurebehandeling, herstel en wedstrijdstrategie.

Door het koppelen van DNA data en sport-phenotypes te verzamelen en te koppelen, is een grootschalige database beschikbaar, waarop wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd kan worden naar de relatie tussen DNA and Sport. Momenteel heeft SDD-NL evidence-based algoritmes beschikbaar om informatie te geven over de genetische gevoeligheid van 36 sport phenotypes. Dankzij SDD-NL zullen nog meer relaties tussen DNA en Sport worden ontdekt dat een directe toepassing vindt naar individuele atleten, teams, coaches en nationale verenigingen die betrokken zijn in SDD-NL.

Luc Steins

Dataset

De SportNL DNA databank (SDD-NL) is op anonieme en beveiligde wijze opgeslagen bij Sport Data Valley. De dataset bevat voor iedere topsporter whole genome DNA SNP data (1 miljoen genetische markers) die zijn gekoppeld aan veel verschillende sportkenmerken die bestaan uit biologische parameters, psychologische parameters en wedstrijdresultaten.

SDD-NL is vrij toegankelijk voor deelnemende sporters, clubs en bonden die hebben bijgedragen aan de opbouw van de dataset. Wetenschappelijk onderzoekers kunnen ook toegang krijgen tot de database om nieuwe DNA-sport kenmerken te ontdekken op basis van WGA-associatie onderzoek of Mendeliaanse randomisatie. Mendeliaanse randomisatie is gebaseerd op de gedachte dat eigenschappen en omgevingsfactoren evenredig verdeeld zijn over dragers en niet-dragers van verschillende genetische varianten.

Sporters en bonden die nog niet zijn betrokken bij SDD-NL kunnen gebruik maken van de versie 4.5 van SDD-NL/GPT voor eigen gebruik.

DNA